De Zwitserse horlogefabrikant Swatch gaat met creditcardfirma Visa in zee voor het betaalhorloge Swatch Bellamy, dat met een NFC-chip wordt uitgerust.

Prepaid betaalhorloge

Swatch legt uit dat het ongeveer werkt als een prepaid betaalkaart, waar al geld op staat. Zoals de oude chipknip ongeveer. De NFC-chip zorgt ervoor dat je het horloge alleen maar even tegen een betaalterminal aan hoeft te houden en de betaling is verricht, zonder dat er een portemonnee of een pasje hoeft te worden getrokken.

Geen andere slimme functies

Behalve de NFC-chip met betaalfunctie biedt de Swatch Bellamy geen enkele slimme functie, zoals andere smartwatches. Het is een gewoon analoog horloge dat de tijd aangeeft, en verder niets. De Swatch Bellamy wordt binnenkort eerst in China op de markt gebracht. Swatch is daar een populair merk - 40 procent van de omzet van Swatch wordt in China gemaakt - en de Zwitserse fabrikant heeft het idee dat de Chinezen dit soort nieuwe dingen graag uitproberen.

Swatch Bellamy kost 90 euro

Het horloge wordt niet al te duur, zo'n 90 euro. Het is nog onzeker of de Swatch Bellamy ook naar Nederland komt. Wel zijn er al plannen om het horloge ook in Zwitserland en de Verenigde Staten uit te brengen. Voor de betaalfunctie van de Bellamy wordt in China samengewerkt met enkele Chinese banken, in de rest van de wereld wordt dit dus creditcardfirma Visa.