Een stuk hardlopen, zonder je smartphone mee te hoeven nemen voor de muziek. Het kan met The Dash, de slimme oordopjes van Bragi die vanaf nu in Nederland verkrijgbaar zijn. Tegelijkertijd lanceert Bragi in Nederland ook het 'kleinere broertje' van The Dash, namelijk The Headphone.

Draadloze oordopjes: The Dash

The Dash zijn slimme oordopjes die vooral gericht zijn op de sportieveling. Bijzonder is namelijk dat de slimme oordopjes het mogelijk maken om je activiteiten te tracken zonder dat je daar een smartphone voor nodig hebt. Dat komt door de 27 ingebouwde sensoren. Die houden zaken bij zoals je hartslag, loopafstand, ademhaling en trapsnelheid.

Die 27 sensoren worden aangevuld met 4 GB aan opslaggeheugen. Daardoor kun je muziek opslaan en beluisteren zonder je smartphone mee te hoeven nemen. Aangezien het om draadloze oordopjes gaat, heb je ook niet te maken met kabels tijdens het sporten en zijn ze daardoor al helemaal handig in gebruik. Overigens zijn de oortjes compatibel met onder meer Apple Health en Google Fit.

De besturing van de Dash vindt plaats middels een optische sensor op het oppervlak. Die registreert ook als de slimme oordopjes nat zijn wanneer je ze aanraakt. Verder gaan de oortjes ook lang mee: tot vier uur. Bragi levert ook een oplaaddoosje mee, waarmee ze nog eens tot twaalf extra uren mee kunnen. Tegenover al die functies staat wel een behoorlijke prijs: voor 299 euro zijn ze van jou.

Draadloos bellen: The Headphone

De door Bragi als 'het kleinere broertje' bestempelde The Headphone is eveneens vanaf nu officieel beschikbaar in Nederland. Deze variant brengt iets minder functies met zich mee, en dan gaat het vooral om het ontbreken van de vele sensoren van Dash. Het is dus wel mogelijk om muziek op te slaan en zonder smartphone op pad te gaan.

Toch lijkt dat niet per se de bedoeling van Bragi geweest te zijn. Met The Headphone richt men zich vooral op de mogelijkheid om hands-free te bellen, waar een smartphone met bluetooth-verbinding voor nodig is.  Ook de Headphone gaat lang mee; tot zes uur op een volgeladen batterij. The Headphone gaat voor 169 euro over de toonbank.