Vanaf 2018 moeten consumenten er rekening mee houden dat er ook een thuiskopieheffing op wearables (met opslagcapaciteit) wordt gerekend. Het bedrag dat extra betaald moet worden is niet enorm groot.

Thuiskopieheffing op wearables (met opslagcapaciteit)

Wanneer je een smartphone of laptop koopt, of een ander consumentenelektronicaproduct waar je bestanden op kunt slaan en media mee kunt afspelen, dan betaal je een klein bedrag in het kader van de thuiskopieheffing. Deze heffing is door de overheid in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat artiesten een vergoeding krijgen voor het privégebruik van media, zoals het beluisteren van muziek op een smartphone -- of nu dus ook op een wearable. Thuiskopieheffing op wearables is nu ook een feit, laat de overheid weten.

Voor smartphones was dat bedrag 3,50 (nu 4,70) euro en voor wearables wordt het bedrag 1,20 euro. De reden dat dit bedrag wordt gerekend, komt doordat steeds meer wearables in staat zijn muziek af te spelen, zowel online als offline. Dit wordt dus ook gezien als een thuiskopie, vandaar de heffing. Gelukkig is het extra bedrag dat je dient te betalen niet extreem hoog. Voor meer informatie over thuiskopieheffing (niet alleen op wearables, maar ook computers, tablets, et cetera) kun je terecht op de website van de overheid.