Tizen: wat is het en hoe werkt het op een smartwatch wearable?

22 september 2019 7 Minuten 0 Reacties
Samsung Gear S2-4

Samsung heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het besturingssysteem genaamd Tizen. Maar wat is het en hoe werkt het op een wearable? De Samsung Gear S2-smartwatch krijgt de nieuwste versie van het OS mee.

h2>Tizen: te vinden op smartphones en meer

Mocht de naam Tizen je nog niets zeggen, dan kan dat kloppen. Tizen is een besturingssysteem gebaseerd op Linux en is open source (net zoals Android). Het systeem bestaat al sinds 2012 en is, vooral in het Oosten, terug te vinden op een aantal slimme apparaten, zoals smartphones, televisies en ook smartwatches. In Nederland zien we Tizen dit jaar voor het eerst op tv`s van Samsung terug. Tizen bestaat niet om het wiel opnieuw uit te vinden. In plaats daarvan concentreert het zich op gebruiksvriendelijkheid en lijkt het enorm op Android – voornamelijk omdat de basis van beide platformen gelijk aan elkaar is.

Het grote verschil tussen Tizen en Android is het gebruik van apps. Het is niet zo dat Tizen helemaal geen apps kan draaien, maar het systeem doet het wel op een andere manier, waar een logische gedachtegang achter zit. Geen enkele app is native, zoals ze dat noemen: dat betekent dat (het gros van) de apps die beschikbaar zijn voor Tizen niet speciaal voor het platform gemaakt zijn, zoals dat met Android en iOS, en hun smartwatch-platformen, wel het geval is. In plaats daarvan maakt Tizen gebruik van het populaire HTML5.

In theorie is het daardoor zo dat wanneer je een app in HTML5 maakt, je hem niet alleen op het web kunt laten draaien maar ook dus op een apparaat met daarop Tizen als besturingssysteem. Echter, helaas is het zo dat HTML5 nou niet bekendstaat als hét middel om apps soepel te laten draaien en dat is misschien één van de redenen dat het OS nog geen vaart heeft gekregen. Dat weerhoudt bedrijven als Intel en Samsung er echter niet van om alsnog flink te investeren in het alternatief voor Android, op een al verzadigde markt van OS`en.

Tizen op een wearable, zoals de smartwatch

Momenteel heb je al een aantal smartwatches die op Tizen draaien, zoals de Samsung Gear S en de Samsung Gear S2. Over het algemeen zijn de ervaring wat het uiterlijk betreft positief, omdat beide besturingssystemen qua uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden zijn, ook wanneer je kijkt naar de icoontjes, de instellingen en de features. Wel is het zo dat een Gear S met Tizen veel meer aanpassingsmogelijkheden heeft dan bijvoorbeeld een Huawei Watch met Android Wear, het Android-smartwatch-platform van Google.

Zo kun je op een dergelijke Gear S niet alleen de lettergrootte, maar ook het lettertype, de kleuren voor de schermpjes, de achtergronden en nog veel meer aanpassen. Tizen wordt geleverd met een aantal standaard apps, zoals een adresboek, sms-applicatie, kalender en een app waarmee je kunt bellen, evenals verschillende widget (die via een 3G-verbinding recente informatie kunnen weergeven). Ook kun je een browser als Opera Mini downloaden voor het platform en officieel gaan surfen op je pols – los van het feit of het gemakkelijk is.

Daarnaast overstijgt een Gear S met Tizen een moderne smartwatch zoals de Huawei Watch met Android Wear al in functies. Zo biedt het systeem ondersteuning aan voor een muziekspeler en kun je je muziek direct vanaf je pols beluisteren. Ook kun je geluidjes instellen voor de verschillende notificaties. Daarnaast is er standaard ondersteuning voor ingebouwde camera`s. Google ondersteunt dat nog allemaal niet met Android Wear en Apple doet dit soort dingen ook niet met zijn eigen smartwatch-platform, genaamd watchOS.

Opvallend is dat zowel de Apple Watch als de verschillende smartwatches met Android Wear echt als een extensie van je smartphone fungeren. Gelukkig is daar met de introductie van WiFi-ondersteuning voor Android Wear al gedeeltelijk verandering in gekomen. Desondanks willen Apple en Google hun platform graag simpel houden. Natuurlijk hoeft dat niet erg te zijn, want er is overal wel een markt voor. Desondanks zien we ook dat Apple langzaamaan steeds meer features en functies toevoegt middels software-updates.

De nadelen van Tizen als OS

We hebben al één belangrijk nadeel genoemd van het Tizen OS: de applicaties. Hoewel software-ontwikkelaars die al in HTML5 werken weinig extra hoeven te doen, is HTML5 nou niet het platform waarvan je soepele apps kunt verwachten. Dat is helaas niet het enige dat het platform tegenhoudt. Ook is het zo dat er maar weinig producten bestaan waarmee je je Tizen-smartwatch kunt koppelen. De eerste Gear S was slechts met een handjevol Samsung-apparaten te combineren – Android in het algemeen (of iOS) was niet mogelijk.

Het is ook niet van tevoren duidelijk welke smartphones en tablets je wel kunt gebruiken in combinatie met een Tizen-horloge. Bij Android Wear weten we dat een Android-apparaat tenminste Android-versie 4.3 nodig heeft om gekoppeld te kunnen worden aan een Android Wear-smartwatch. Maar bij Tizen is dat op dit moment nog onduidelijk. Ondertussen gonst het van de geruchten over de aankomende Samsung Gear S2: ondersteunt-ie nou wel of geen iOS? Hij ondersteunt wel Android-smartphones vanaf Android 4.4 en meer dan 1.5 GB RAM.

Een ander aspect dat Tizen nog wel eens kan gaan tegenhouden is het feit dat het OS nogal veel menu`s en instellingen heeft. Ja, dat is van twee kanten te bekijken, aangezien veel opties vaak een pré is. Maar het kan toekomstige kopers ervan weerhouden voor een Tizen-smartwatch te gaan, omdat een smartwatch het leven simpeler moet maken. Momenteel heeft `de smartwatch` in het algemeen nog geen groot nut en bestaan ze vooral voor het gemak – en voor de mensen die een uitgebreide fitnesstracker willen hebben, natuurlijk.

De toekomst van Tizen

Ondanks de nadelen blijft voornamelijk Samsung flink investeren in het besturingssysteem. In juli van 2015 kondigde het bedrijf namelijk enkele plannen aan voor het platform, die helaas niet allemaal betrekking zullen hebben op de smartwatch-markt. Zo krijgt Tizen ondersteuning voor 64 bit, internet-of-things-toepassingen, simpele en sterke beveiliging, evenals ondersteuning voor meerdere gebruikers en natuurlijk – met iedere update – prestatieverbeteringen en andere verbeterde aspecten die zich voornamelijk onder de motorkap bevinden.

Welke van de bovenstaande functies ook beschikbaar zullen zijn voor de smartwatches, is echter nog niet bekend – maar ondersteuning voor meerdere apparaten die je zou kunnen koppelen is in elk geval welkom. Mocht de ontwikkeling van Tizen zich in een positieve lijn voortzetten – waar het wel op lijkt met een megabedrijf als Samsung erachter – dan hebben Google en Apple het straks nog moeilijk op de smartwatch-markt. Samsung lijkt namelijk een prima alternatief – en mogelijk zelfs vangnet – te hebben gevonden voor Android (Wear).

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.

Reacties (0)