De meeste fitness trackers en smartwatches die we vandaag de dag zien verschijnen houden al veel over je gezondheid bij. Zo tracken ze onder meer je hartslag en stappen. Maar, er is zoveel meer dat je lichaam je over je gezondheidstoestand vertelt, bijvoorbeeld middels vocht.

UC Berkely heeft een nieuwe flexibele sensor ontwikkeld waarmee elektrolyten en metabolieten in je zweet gecontroleerd kunnen worden. Ook kan de sensor de lichaamstemperatuur analyseren. Met deze gegevens kun je bijvoorbeeld na een rondje hardlopen zien je hoe je je dieet kunt aanpassen.

Het ontwikkelde systeem is nog verre van optimaal; je hebt een grote polsband of hoofdband nodig om de sensor zijn werk te laten doen. Maar, de onderzoekers zijn vol vertrouwen dat de chip kleiner gemaakt kan worden en vervolgens eenvoudig te integreren is in wearables als smartwatches en fitness trackers. Daarnaast is het streven niet alleen naar zweet te kijken maar ook naar andere vloeistoffen. Hiermee kan bijvoorbeeld een indicatie gegeven worden wanneer je ziek begint te worden.