TomTom komt vandaag met een aantal nieuwe functies voor zijn sporthorloges. Gebruikers kunnen voortaan kijken wat hun fitnessleeftijd is, maar ook fitnesspunten scoren en gepersonaliseerde workouts krijgen. Op die manier hoopt het bedrijf consumenten te helpen gezonder en sportiever te leven.

TomTom fitnessleeftijd & fitnesspunten

De fitnessleeftijd dient vooral om gebruikers te laten kijken hoe fit ze zijn en of dat ‘echt’ past bij hun leeftijd. De leeftijd wordt berekend op basis van de VO2 max, wat zoveel betekent als de maximale hoeveelheid zuurstof die een persoon kan benutten per minuut (afhankelijk van het lichaamsgewicht). Volgens TomTom is dat een goede indicator voor je conditie en kan dat een duidelijk beeld schetsen.

Het bedrijf introduceert ook fitnesspunten, die je krijgt op basis van een workout. Hoe meer inspanning je verricht, hoe hoger het aantal toegekende punten. Het bedrijf stelt dat je honderd fitnesspunten per dag moet verdienen om een gezonde levensstijl te behouden. Haal je er driemaal per week minimaal vijfhonderd, verbeter je de fitnessleeftijd.

Gepersonaliseerde workouts

Afgezien van de voor TomTom-apparaten nieuwe manier om je fitheid bij te houden, biedt het bedrijf ook workouts die toegespitst zijn op de individuele gebruiker. Er kan gekozen worden tussen vijftig hardloop- en fietsworkouts op hun TomTom sporthorloge. De intensiteit en duur zijn automatisch aangepast aan het persoonlijke fitnessniveau.

De workouts kunnen bijdragen aan het verbeteren van de fitnessleeftijd en tegelijk ondersteunt het persoonlijke fitheidsdoelstellingen. Denk aan het lopen van een marathon, het verlagen van het vetpercentage, het verbeteren van spierkracht of het sneller hardlopen of fietsen.

Overige updates

Er zijn verder nog een paar nieuwe functies die naar TomTom-wearables komen. De sporthorloges kunnen nu ook notificaties weergeven op telefoons en beschikken over Autopause. Met telefoonnotificaties zie je inkomende gesprekken en tekstberichten op je horloge. Met Autopause pauzeert je sporthorloge automatisch als je stopt met bewegen. Hierdoor hebben je korte pauzes geen negatieve invloed op je prestatiedata.

Alle nieuwe functies worden beschikbaar via een software update voor alle sportproducten en de TomTom Sports app is beschikbaar vanaf september 2017.