Smartwatches worden nog altijd door de meeste mensen als onnodig beschouwd. Toch kan het voor de juiste personen ontzettend handig zijn om een smartwatch te hebben. Met deze 5 punten weet je zeker dat een smartwatch voor jou het overwegen waard is.

1. Je krijgt veel meldingen op je telefoon

Dit is waar smartwatches uitermate geschikt voor zijn: meldingen beheren. Als je veel meldingen op je telefoon krijgt en snel wilt kunnen reageren, dan is een smartwatch ideaal voor jou. E-mail, WhatsApp, meldingen van alle andere apps: alles is direct zichtbaar op je pols.

Krijg je veel meldingen van apps waar je niks mee doet, dan kan je deze ook uitzetten. Bovendien is het ontzettend handig als je wordt gebeld, je even kijkt wie het is om vervolgens meteen erop te  reageren zonder je telefoon te pakken. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld bij WhatsApp instellen dat bij de ene persoon je telefoon trilt, en bij de andere niet. Deze instellingen gelden ook voor een smartwatch, waardoor je smartwatch dus alleen trilt bij een ontvangen bericht wanneer jij dat wilt.

2. Je luistert veel naar muziek

Op de fiets of in de bus is het niet prettig om de hele tijd je telefoon uit je zak te moeten peuteren, om vervolgens het liedje wat harder of zachter te zetten, en vervolgens je telefoon terug te stoppen. Als je daarna een ander nummer wilt horen, dan zal het liedje zich weer van voor af aan afspelen: telefoon uit je broekzak halen, een simpele handeling doen, telefoon weer wegstoppen etc.

Apple-Watch-review-muziek

Muziek bedienen vanaf je horloge is daarom handiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Op  zowel Android Wear als op de Apple Watch kan je de muziek starten vanaf je horloge en vervolgens bedienen. Het maakt niet uit welke muziekapp je gebruikt bij Android Wear, er komt vanzelf een card tevoorschijn. Het volume en het nummer aanpassen is standaard mogelijk via deze card. Met ondersteunde apps zoals Google Play Music of Spotify kan je ook nog muziek uitkiezen via je afspeellijsten.

Daarnaast is het ook mogelijk om muziek via bluetooth te streamen naar een koptelefoon vanaf het horloge zelf, waardoor je je telefoon überhaupt niet nodig hebt. Ongeacht welke smartwatch je koopt, na het inpluggen van je oortjes kan je je telefoon wegstoppen en hoef je hem vervolgens niet meer tevoorschijn te halen.

3. Je gebruikt veel navigatie

Navigatie is een ander onderdeel wat ontzettend handig kan zijn op een smartwatch. Ben je veel onderweg en gebruik je als navigatie Google- of Apple Maps? Dan kan een smartwatch je helpen om makkelijk de instructies op te volgen.

LG-Watch-Urbane-review-software-2

De Apple Watch werkt het beste met Apple Maps. Door verschillende trillingen te geven als je links of rechts moet hoef je niet eens op je pols te kijken waar je heen moet. Bij Android Wear krijg je een korte trilling als je binnenkort een actie moet doen zoals afslaan, en twee keer een korte trilling als je vlakbij dit punt bent gekomen. Ook is het sinds kort mogelijk om de volledige kaart op je horloge te zien met onder in beeld hoeveel meter het nog is tot de volgende actie vereist is. Ook gaat het horloge in een energiesparende modus zodat het scherm niet de hele tijd actief is.

4. Je bent veel bezig met fitness

Smartwatches zijn geen fitness trackers van nature, maar ze hebben voldoende sensoren waardoor je je beweging en fitness goed kan bijhouden. De meeste smartwatches beschikken over een hartslagsensor en een gyroscoop voor het tracken van je bewegingen.

De Apple Watch is relatief veel op fitness en beweging gericht. Apple heeft met de Activiteit-app de nodige functies standaard ingebouwd. De Apple Watch geeft een seintje als je te lang zit en voelt wanneer je in beweging komt. Als je in de loop van de dag één keer hebt opgestaan in twaalf verschillende uren krijg je daar een beloning voor. Ook meet de Apple Watch het aantal verbrande calorieën en stelt elke dag een nieuw voorstel voor, gebaseerd op voorgaande dagen. Ten slotte kan je ook trainen en workouts doen. Bij workouts krijg je real time gegevens zoals afstand, calorieën en snelheid te zien. Met apps als Lifesum voor het bijhouden van wat je eet, Strava voor hoeveel je fietst en Nike + Running voor hardlopen, ben je niet alleen beperkt tot wat Apple je aanbiedt op het gebied van fitness.

Samsung Gear S2-3

De tegenhanger van Google is Google Fit. Met deze app wordt automatisch bepaald of je aan het lopen, hardlopen of fietsen bent. Daarnaast wordt er ook een schatting van het aantal verbrande calorieën bepaalt. Ook kan je doelen instellen hoe lang je per dag wilt bewegen. Sinds kort kan je ook workouts doen met Android Wear: push-ups, sit-ups en squats worden ondersteund. Hierbij telt je horloge hoe vaak je de bepaalde beweging maakt. Door een niveau te kiezen wordt je doel continu een beetje hoger gesteld om de uitdaging te houden. Google Fit biedt ook integratie met apps zoals Nike + Running of apparaten zoals hartslagmeters.  Android Wear heeft daarnaast nog ondersteuning voor diverse apps zoals RunKeeper en Strava.

5. Als je van diversiteit houdt

Het leuke aan smartwatches is dat je elke dag weer een andere watchface (wijzerplaat) kunt kiezen. Vooral Android Wear blinkt hier in uit door ook watchfaces van derden te ondersteunen, waar de Apple Watch dit nog niet heeft. Bij Apple ben je dus wat beperkter in je keuze.

Moto-360-2-1

Met een andere watchface verandert je horloge ineens van een digitaal degelijke horloge in een sjiek analoog sierraad. Voor elke gelegenheid kan je wel een juiste watchface vinden. Ook laat elke watchface andere informatie zien, zoals de temperatuur of het accupercentage van je smartphone. Je kan uren zoet zijn met het testen van diverse watchfaces voor Android Wear en welke bij jou in de smaak valt. Daarom heb je hebt een kleine kans dat je iemand tegenkomt met precies dezelfde watchface als jij. Een smartwatch is door de verschillende watchfaces erg divers, elke dag weer. Als je daar van houdt, is de smartwatch the way to go.

Meer informatie

Voor alle informatie over Android Wear hebben we een uitgebreid artikel opgesteld. Ook is de uitgebreide review van de Apple Watch zeker het bekijken waard. Ben je nu enthousiast over een smartwatch, check dan ook even onze koopgids voor smartwatches.