Onderzoekers van de technische universiteit MIT in Amerika hebben een wearable ontwikkeld voor autisten. Mensen die door deze beperking niet zo gauw door hebben hoe de stemming en emoties zijn van de mensen om hen heen, kunnen het een en ander waarnemen op deze wearable.

Asperger

Mensen met een autisme-spectrumstoornis als Asperger kunnen hier wat aan hebben, melden de onderzoekers. Zij interpreteren de sociale signalen van mensen om hen heen vaak verkeerd, of negeren ze volledig. De nonverbale communicatie komt namelijk niet bij hen binnen. Daar kan de wearable zijn diensten bewijzen.

Spraak en toonhoogte

De onderzoekers hebben een app ontwikkeld op basis van een algoritme die de spraak en toonhoogte van sprekers in de buurt analyseert. Deze data vertaalt dit vervolgens in de stemming, waar de gesprekspartner in verkeert. Elke vijf seconden wordt een nieuwe analyse van de opgenomen spraak gemaakt.

Eerste schooldag

De MIT-onderzoekers hebben dit laten zien in een filmpje waarin mensen vertellen over hun eerste schooldag. Nare en leuke ervaringen wisselen elkaar af, en dat verhaal wordt automatisch geïnterpreteerd door de app op de wearable. Zo kunnen de dragers van zo'n wearable op hun pols zien of hun gesprekspartner boos, verdrietig of blij is.

Samsung Simband

De onderzoekers gebruikten voor de opnamen een iPhone 5S en voor de app een Samsung Simband. Dat is een wearable die op Tizen loopt. Het is de bedoeling dat de ontwikkelde app ook naar platforms voor bijvoorbeeld de Apple Watch komt.

Kinderschoenen

De ontwikkeling van deze app staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoekers verwachten dat dit de eerste stap kan zijn om mensen met een autisme-stoornis of een angststoornis te laten ontdekken hoe de mensen om hen heen zich voelen in hun aanwezigheid.