Met de slimme wearables die we de afgelopen jaren hebben zien verschijnen wordt het vrij eenvoudig om de gezondheidstoestand van een persoon in de gaten te houden en dat is voor meer mensen dan alleen jezelf interessant. De Oral Roberts University in Oklahoma verplicht zijn studenten zelfs om een fitness tracker te dragen zodat de fitheid in kaart kan worden gebracht.

Alle nieuwe studenten aan de Oral Roberts University in Oklahoma, 900 jongeren in totaal, moeten een Fitbit fitness tracker gaan dragen. De studenten worden vervolgens beoordeeld op hoe goed zij hun fitheidniveau bijhouden, wat zichtbaar is via een online platform.

Zo wordt er onder meer gekeken naar het aantal stappen dat dagelijks gezet wordt en data over de hartslag van een student. Er wordt verwacht dat de studenten per dag minimaal 10.000 stappen zetten en minimaal 150 minuten zware inspanning leveren. De data zorgt aan het einde van het semester voor een cijfer.

Nu wordt er al direct gesproken over het schenden van de privacy van de studenten maar de universiteit geeft aan dat hier rekening mee gehouden is. Alleen de broodnodige informatie wordt verzameld en bovendien heeft nog geen enkele student geklaagd over de aanpak. Ook hoeven de studenten de slimme armbanden tijdens vakanties niet te dragen.