Er is flink wat belangstelling uit Nederland voor de Haikara Watch, een smartwatch van een nieuw bedrijf uit Finland. Dit jonge bedrijf wil een smartwatch op de markt brengen die weinig slimmigheden bevat, maar wel mooie watchfaces en een lange accuduur heeft. De Haikara Watch moet eind dit jaar op de markt komen.


Nederlandse interesse

Haikara is op crowdfundingsite Indiegogo een campagne gestart om 75.000 dollar te verzamelen zodat met de productie kan worden begonnen. Inmiddels is er al veel meer geld binnen: bijna 120 mille. Dit succes is mede te danken aan belangstellende Nederlanders. In het rijtje landen met de meeste geïnteresseerden, komt Nederland op de vierde plek, meldt Haikara aan Wearablesmagazine.


Indiegogo

,,Met online advertenties hebben we in Nederland zo’n honderdduizend mensen bereikt. Een paar dagen na de start van onze Indiegogo-campagne kwam drie procent van ons internetverkeer en vijf procent van onze verkoop uit Nederland. Het is het op drie na meest actieve land in onze campagne. We haalden ons doel om 75.000 dollar bijeen te krijgen binnen 24 uur en binnen 48 uur hadden we al 100.000 euro toegezegd gekregen. Drieduizend volgers op social media hebben geholpen om ons product verder te ontwikkelen. Ze hebben ons geholpen om het design te verfijnen, de functionaliteit te verbeteren en we kregen zelfs adviezen over de prijs. Die feedback is prachtig. We zien uit naar het vervolg van onze campagne en lanceren het horloge later dit jaar”, meldt woordvoerder David Blinov aan Wearablesmagazine.


Amoled-scherm

De Haikara Watch onderscheidt zich op een paar belangrijke punten van andere smartwatches. Het horloge heeft een amoled-scherm. Een topdesigner uit Finland, Harry Koskinen, heeft twintig watchfaces ontworpen die worden meegeleverd. Deze elektronische wijzerplaten zijn het belangrijkste verkoopargument van de Haikara Watch. Bij elke outfit kan een stijlvolle wijzerplaat worden gekozen, aldus de makers.


Eigen besturingssysteem

Het horloge loopt op een eigen besturingssysteem. Dit verschilt van Android Wear doordat het veel minder zwaar is, en dat leidt ertoe dat het horloge slechts eenmaal in de zeven dagen aan de stroom hoeft. Een Android Wear-horloge houdt het meestal net een dag uit. Voorwaarde is wel dat het horloge niet meer dan een half uur per dag aan staat.


Beperkte slimme functies

De slimme functies van de Haikara zijn bewust beperkt gehouden. Via een iOS- of Android-app kunnen een paar dingen worden geregeld, zoals het overpompen van notificaties - maar alleen de belangrijkste - en nieuwe wijzerplaten, als die worden gemaakt. Fitnessfuncties zoals een stappenteller of een hartslagmeter ontbreken. Knoppen trouwens ook. De bediening vindt volledig plaats door tikjes of veegjes op het horlogescherm. Op die manier kun je je telefoon opsporen of uitzetten; veel meer is er niet mee mogelijk.


Zirkonia

Het horloge wordt in vier verschillende horlogekasten op de markt gebracht, inclusief eentje met een rand die is ingelegd met zirkonia-kristallen. De prijs voor die laatste versie bedraagt 299 dollar, de gewone varianten 229 dollar. Intekenen op de crowdfundingactie is nog een week of drie mogelijk.