Na een software-update van de Apple Watch meet het horloge niet meer je hartslag als je je arm beweegt of als je in beweging bent. Apple laat weten dat het een bewuste keuze is, al is het nog niet duidelijk waarom.

Apple Watch hartslag

Het is erg handig dat de Apple Watch steevast elke tien minuten je hartslag meet, waardoor je een redelijk betrouwbaar beeld kan krijgen na een hele dag je slimme horloge dragen. Althans, dat was het geval met versie 1.0 van de software waarop de Apple Watch draait, want na update 1.0.1 klagen gebruikers op het internet dat de Apple Watch relatief vaak de metingen overslaat, waardoor de hartslag bijvoorbeeld enkel nog elke twintig minuten wordt gemeten. De meeste eigenaars van een Apple Watch trokken de conclusie dat het waarschijnlijk een foutje van Apple is, een bug. Dat is echter niet het geval, zo laat Apple weten op haar website, het is namelijk de bedoeling dat je Apple Watch stopt met het meten van je hartslag als je aan het lopen bent of als je je arm beweegt.

Het is dus een bewuste keuze van Apple om de hartslagfunctie te wijzigen met de software-update, al laat het bedrijf niet precies weten waarom. Voor de meeste gebruikers die hun beklag doen op het internet is het duidelijk een achteruitgang, omdat hun originele Apple Watch-software prima werkte. Op internetfora wordt gespeculeerd dat Apple de functie veranderde om de accuduur van de Apple Watch te verbeteren, of omdat gebruikers anders een verkeerd beeld krijgen van hun hartslag. Dat laatste zou goed kunnen, omdat de Apple Watch je hartslag in ruststand meet. Als je aan het sporten bent kun je namelijk een speciale modus in de Workout app activeren, waarna de Apple Watch elke tien seconden je hartslag meet in plaats van elke tien minuten.