Zo langzamerhand is wel duidelijk dat smartwatches in hun huidige gedaante te weinig toegevoegde waarde bieden aan de elektronica die iedereen al in zijn zak heeft, de smartphone. Maar dat kan veranderen. Met ViBand, de smartwatch die voorspelt wat je wilt doen en daarbij assisteert.

Accelerometer op 4000 Hz

Onderzoekers hebben ViBand uitgevonden, meldt Digital Trends. Uiterlijk lijkt de smartwatch nog steeds op een smartwatch, maar in de hardware is iets belangrijks veranderd. De accelerometer, die de bewegingen van de smartwatch registreert, loopt in de huidige smartwatches op slechts 100 Hertz. Daardoor worden bewegingen niet erg nauwkeurig vastgelegd. Door de accelerometer op te krikken tot 4000 Hertz ontstaat echter iets geheel anders, en nieuws. De bewegingen van de drager van de smartwatch worden dan zo nauwkeurig vastgelegd, dat de smartwatch kan dienen om bij bepaalde bewegingen een actie te voorspellen. Dat wordt voorts aangevuld met de mogelijkheid om geluidsfrequenties via de hand aan de smartwatch door te geven.

Smart home

Dat leidt tot een nauwkeurige registratie van de bezigheden van de drager, en de plek waar die is. Op die manier kan de smartwatch dienen om een smart home te bedienen, zonder dat er met apps op het schermpje moet worden gepriegeld. Het horloge weet al wanneer je de koelkast nadert, en zwaait de deur open als je er voor staat.

In onderstaand filmpje is te zien hoe een en ander werkt.

Handbewegingen

Professor Harisson, een van de uitvinders van ViBand, legt het uit. "Je hand is het belangrijkste instrument om de wereld om je heen mee te manipuleren. Je schudt handen met mensen, typt op keyboards, giet koffie in je mond, raakt objecten aan, en veel meer. Wij wilden weten of wij dit alles konden gebruiken om de gebruikerservaring te simuleren door unieke informatie over de handbewegingen te gebruiken. Dit verandert de rol van de smartwatch totaal."

Hele lichaam als touchpad

Daarmee is het gepruts op minuscule schermpjes afgelopen. Nu doet het hele lichaam mee als 'touchpad'. "Dit heeft enorme mogelijkheden om het dagelijkse leven te vereenvoudigen", gaat Harisson verder. "We gingen nog verder, we wilden niet alleen handgebaren doen, maar ook een virtuele knop op de huid zetten. Als je je elleboog aanraakt, kun je daarmee bijvoorbeeld een bepaalde functie bedienen."

viband-2

Lampen dimmen

Door verschillende gebaren kunnen dus functies van een smart home worden bediend. Maar ViBand gaat nog verder. De smartwatch herkent niet alleen wanneer een hand iets doet waardoor een apparaat of een functie moet worden gestart, ook kan de ViBand zelf ontdekken wanneer de drager een bepaald object aanraakt, en automatisch een actie starten die daarbij hoort.

"Dit biedt enorme mogelijkheden om het leven te veraangenamen", zegt Harrrison. "Als je nu een smart home hebt en je wilt de Philips Hue-lampen dimmen of ze een andere kleur laten geven, moet je eerst je telefoon uit je zak halen, naar de app gaan en de settings wijzigen. Maar als een smartwatch gewoon weet wat je aanraakt, kan het zo zijn dat een aanraking van een lichtknopje de juiste app al direct opent."

Context sensing

Context sensing, noemt Harrison dat. "Het is een magische gebruikerservaring die alleen met een smartwatch kan worden bereikt. Het horloge kan je altijd twee stappen voor zijn."

Digitale horloges

Nu, vindt Harrison, zijn smartwatches nog weinig meer dan opgedirkte digitale horloges. Je kunt er wat apps mee bedienen, notificaties lezen en de tijd aflezen. Het is niet voor niets dat deze hele wearable technologie zich nu richt op fitness, omdat dit het eenvoudigst is vast te leggen. "Smartwatches zijn vergulde fitnesstrackers met een aanraakscherm", vindt Harrison. Maar met ViBand zou deze technologie volgens hem de juiste duw kunnen krijgen om weer een paar stappen vooruit te gaan, en echt nuttig te worden in het dagelijkse leven.

ViBand

Zoals alle uitvindingen is ViBand nog volop in ontwikkeling. Wanneer smartwatches deze technologie daadwerkelijk bieden, is dus nog totaal onbekend. De ontwikkelaars krijgen veel belangstelling, en prijzen voor hun technologie. Nu is het nog de kunst om de grote tech-giganten voor ViBand te interesseren.