Goed, we weten het: Pebble is niet meer. Het bedrijf heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van smartwatches en verdient daarvoor veel krediet. Maar nu heeft Pebble zichzelf opgedoekt en hoewel een aantal onderdelen overgaan naar Fitbit, worden de huidige smartwatches nog maar beperkte tijd ondersteund. Tijd dus voor een alternatief voor de Pebble. Wat zijn de beste nieuwe smartwatches voor Pebble-bezitters?


Alternatief voor Pebble 1: Fossil Q Marshal

De originele Pebble was een plastic horloge zonder veel opsmuk, een vierkant schermpje met alleen zwart en wit als kleuren, en vrij beperkte functionaliteit. Je kon er notificaties mee ontvangen vanaf een via bluetooth verbonden smartphone. Ook kreeg je wat basale fitness-informatie, je stappen werden geteld en daarmee werden de verbruikte calorieën berekend. Het leukste van de originele Pebble was echter de ‘community’  die er onmiddellijk omheen ontstond. Het bleek vrij eenvoudig om software te schrijven voor de Pebble en via de app op je smartphone kon je fijn grasduinen in de uitvindingen van andere Pebble-eigenaren.

Original Pebble

Zo kon je de functies steeds een beetje uitbreiden. Het werd via apps van derden bijvoorbeeld mogelijk om via de Pebble naar live-beelden via de camera op je smartphone te kijken, en foto’s op afstand via de Pebble af te drukken. Reuze handig voor selfie-makers die eens niet met één hand in beeld op de foto wilden staan. Verder waren er allerlei mensen bezig met de meest buitenissige wijzerplaten voor de Pebble. Kortom, je verveelde je niet snel met de eerste Pebble.

fossil-q-marshal-11

Iets dergelijks zien we eigenlijk nergens. Het dichtstbij komt nog Android Wear, waar software-ontwikkelaars inmiddels ook aardig wat apps en wijzerplaten voor hebben geproduceerd. Daarom stellen wij als alternatief voor de eerste Pebble voor: de Fossil Q Marshal. Dit gloednieuwe polssieraad ziet er niet alleen erg mooi uit, maar is ook een van de goedkoopste Android Wear-smartwatches van het moment.

Een review van de Fossil Q Marshal kun je hier lezen.


Alternatief voor Pebble Steel: Huawei Watch

Over een alternatief voor de Pebble Steel kunnen we kort zijn. Deze smartwatch was het tweede apparaatje dat Pebble produceerde. In plaats van een plastic behuizing, kreeg deze smartwatch een uiterlijk met een metalen kast dat meer aan een echt horloge deed denken. Er werden ook bandjes van leer en staal geïntroduceerd. Echter, de software en de hardware waren precies hetzelfde als die van de eerste plastic Pebble.

pebble steel

Dus wil je een software-ervaring die een beetje lijkt op die van de Pebble Steel maar wil het oog ook wat, kijk dan naar een Huawei Watch. Dit Android Wear-horloge heeft een scherm van saffierglas, een ronde wijzerplaat en lederen of metalen bandjes naar keuze. Je kunt eventueel ook de recent uitgebrachte Asus Zenwatch 3 nemen, die op hetzelfde besturingssysteem draait.

Huawei-Watch-review-9

Onze review van de Huawei Watch kun je hier lezen.


Alternatief voor Pebble Time Steel: Fitbit Charge 2

De Pebble Time Steel was de Pebble-smartwatch die het ’t langst volhield op één batterijlading: tien dagen. Zo’n accuduur vinden we alleen bij fitnesstrackers. Kijk naar een Fitbit Charge 2, bijvoorbeeld.

Pebble-time-steel

Voordeel van de Fitbit Charge 2 is dat die ook wat smartwatchfuncties heeft. Zo worden notificaties van e-mail, whatsapp, sms enzovoorts overgebracht naar het schermpje van de Charge 2.

fitbit-charge-2

Onze review van de Fitbit Charge 2 kun je hier lezen.


Alternatief voor Pebble Time Round: Samsung Gear S3

De Pebble Time Round (review) was de eerste smartwatch van Pebble waarbij de nadruk meer op het uiterlijk dan op de software lag. Verder was het een van de eerste smartwatches met een e-ink kleurenscherm. Met een ronde wijzerplaat moest deze smartwatch tegemoet komen aan horlogedragers die prijs stelden op een horloge dat eruitzag als een horloge, in plaats van een kleine polscomputer. Dat hield wel in dat de originele software die voor de eerdere Pebbles was geschreven, veelal niet meer werkte op de Pebble Time Round. En software-ontwikkelaars waren overduidelijk niet erg bezig met deze smartwatch, zodat het aantal apps en wijzerplaten erg beperkt bleef.

pebble-time-round-feature

Een goed alternatief voor de stijlvolle Pebble Time Round is de Samsung Gear S3. Deze eveneens ronde smartwatch ziet er mooi uit, maar het aantal apps en wijzerplaten is ook bij dit polshorloge enigszins beperkt omdat het op Tizen loopt. Dit besturingssysteem wordt vrijwel alleen door Samsung aangehangen. Als je daar niet mee zit, is de Gear S3 een uitstekende vervanger voor de Pebble Time Round.

samsung-gear-s3-smartwatch-4

Onze hands-on review van de Samsung Gear S3 kun je hier lezen.


Alternatief voor Pebble 2: Fitbit Blaze

De Pebble 2 is een doorontwikkeling van de allereerste Pebble, met ditmaal toegevoegd een hartslagmonitor en meer fitnessfuncties. Bij dit rechthoekig horloge doet het uiterlijk er ook wat minder toe. De Pebble 2 is echter nauwelijks te krijgen. De horloges waren nog maar net op de markt, toen Pebble bekendmaakte het bedrijf te sluiten en de verkoop te staken. Dus wie achter het net viste, zal zich achter de oren krabben voor een alternatief.

pebble-2-groot

Welnu, die hebben we voor je. De Fitbit Blaze is de meest uitgebreide fitnesstracker die Fitbit in huis heeft. De accuduur valt weliswaar ietwat tegen, en komt niet verder dan een dag of vijf. De opties en het uiterlijk komen echter overeen met die van de Pebble 2, met twee belangrijke toevoegingen: gps en een uitmuntende hartslagmonitor. Daarbij komt dat de Blaze alweer een tijdje geleden op de markt is gekomen, en nu alweer wat goedkoper is geworden.

fitbit-blaze-groot

Over de Blaze en andere Fitbit-apparaten kun je hier meer lezen.

Meer informatie

Meer reviews van smartwatches en fitnesstrackers vind je in onze review archief. Ook kun je terecht in ons archief met tips en adviezen. Hier vind je informatie over de aanschaf en het gebruik van wearables.