De 'vinger-oordop' is al bijna een jaar in ontwikkeling. Diverse keren werd een lancering aangekondigd, maar het kwam er niet van. Nu is Samsung-dochter SGLN bezig met een crowdfundingactie op Kickstarter. En die is bijzonder succesvol. De oordop zonder oordop zal binnenkort dus wel in de winkels verkrijgbaar zijn.

Vinger

Wat is de vinger-oordop? Eind vorig jaar liet Samsung een prototype zien van de Tiptalk. En enkele maanden geleden kwam dit product opnieuw in het nieuws. Het was een verbazingwekkend product: zonder oordop kon je met je vinger een gesprek voeren dat door niemand anders te horen is. Dat biedt voordelen ten opzichte van een gesprek via de luidspreker van een smartwatch, dat niet echt privé is. Het principe van de Tiptalk heeft SGLN nu doorontwikkeld.

Horlogeband

Er komt een horlogebandje op de markt dat verbonden kan worden aan alle gangbare smartwatches, zoals de Apple Watch, Android Wear-horloges en de Pebble. In dit bandje zit een microfoon verwerkt, en nog iets anders: een speciale sensor, een zogeheten 'body conduction unit'. Die brengt het geluid dat via een telefoongesprek op de smartwatch binnenkomt, over op de vinger. Plaats vervolgens de vinger tegen het oor, en in het binnen-oor komt het gesprek binnen, zonder dat iemand anders dat kan horen. Op onderstaand plaatje is een schema te zien.

vinger oordop

Kickstarter

SGLN heeft op Kickstarter enorm succes geoogst. Er werd gehengeld naar 50.000 dollar, maar inmiddels is er 320.000 dollar binnen aan toezeggingen van 'backers'. De campagne staat overigens nog open, en wie geld toezegt, kan als een van de eersten zo'n horlogeband krijgen voor 158 dollar.