Bepalen welke virtual reality-bril voor jou het beste is, is geen gemakkelijke opgave. In dit artikel zetten we enkele dingen op een rij. Ga je voor de Oculus Rift, HTC Vive of toch de PlayStation VR?

Welke virtual reality-bril?

Momenteel zijn er drie high-end virtual reality-brillen beschikken. Je kunt kiezen uit de Vive van HTC, de Rift van Oculus en de PlayStation VR van Sony. Elk systeem heeft zo zijn voor en nadelen en in dit artikel zetten we de verschillende eigenschappen op een rij. We kijken naar de manier waarop je een virtual reality-bril aansluit op het systeem naar keuze, naar de specificaties, wat er in de doos zit en nog veel meer. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel gemakkelijker bepalen voor welke virtual reality-bril je kunt gaan.

Lees ook onze review van de Oculus Rift en Touch Controllers.
Lees ook onze review van de PlayStation VR.

Specificaties en features

Qua specs lijken de Oculus Rift en de HTC Vive het meeste op elkaar. Beide brillen beschikken over een oled-display voorzien van een resolutie van 2160 bij 1200 pixels, dat in staat is per oog een scherm van 1080 bij 1200 pixels te generen. De refreshrate ligt op 90Hz en je hebt toegang tot een field-of-view (gezichtsveld) van 110 graden. De PlayStation VR heeft een display met een resolutie van 1920 bij 1080 en biedt per oog een resolutie aan van 960 bij 1080 pixels. Het gezichtsveld is 100 graden en de refreshrate ligt tussen de 90 en 120Hz.

Elke headset beschikt daarnaast over een snelheidsmeter en een gyroscoop. Echter, de Rift beschikt ook over een magnetometer die de gebruiker 360-graden om zich heen laat kijken, terwijl de PlayStation VR leunt op Sony's Sixasis-technologie. De Vive is hier de meest uitgebreide, aangezien die beschikt over een laserpositiesensor en een camera aan de voorkant, waardoor je dus in de kamer kunt lopen. Voor meer informatie over de specificaties per headset, raden we je aan hierboven op de namen van de vr-brillen te klikken.

htc-vive-set

Aansluiten

De drie virtual reality-brillen sluit je op verschillende manieren aan. De HTC Vive vergt vooralsnog het meeste werk, voornamelijk omdat je ook in huis kunt rondlopen en die bewegingen in-game vertaald kunnen worden. Maar daarvoor heb je wel tenminste zeven stopcontacten nodig, zodat je alles kunt aansluiten, en ben je een goede tijd bezig met het in kaart brengen van de omgeving waarin je je bevindt. Het is schuiven met de verschillende basisstations en je dient de Media Link tussen de bril en de pc te koppelen.

Het is een hoop werk -- helemaal wanneer je ervan uitgaat dat je setup zo blijft en dus die basissations vast kunt maken aan de muur. De PlayStation VR biedt een eenvoudiger proces aan. Je koppelt de processorunit aan de PS4 en de televisie. Ook zorg je ervoor dat de camera is aangesloten op de spelcomputer, waarna je vervolgens de processorunit aan de bril kunt koppelen. Mocht je het nog niet gedaan hebben, dan moet je ook nog de Move-controllers kalibreren -- heb je dat al gedaan, dan kun je direct beginnen met gamen.

De Oculus Rift biedt de meest eenvoudige aansluitingsmogelijkheid aan. Je plugt de sensor van de bril in een usb 3.0-poort op je computer of laptop. Daarna heb je eigenlijk nog een usb 3.0- en een hdmi 1.4-poort nodig en je bent direct klaar.

oculus-rift-final-design

Wat krijg je erbij?

In de doos van de Oculus Rift zitten de volgende spullen:

 • headset
 • sensor
 • afstandsbediening
 • benodigde kabels
 • Xbox One-controller

Dit zit er in de doos van de PlayStation VR:

 • headset
 • processorunit
 • oordopjes
 • benodigde kabels

Om gebruik te kunnen maken van de bril, dien je de Move-controllers en de PlayStation Camera nog apart te kopen.

Dit zit er in de doos van de HTC Vive:

 • headset
 • twee (bewegings)controllers
 • twee basisstations
 • HTC Link
 • benodigde kabels

playstation-vr-groot-1

Hardware-eisen

Om ervoor te zorgen dat de headsets goed werken, dien je wel bepaalde hardware in huis te halen. Voor de PlayStation VR is dit heel simpel: je koopt een PlayStation 4 en mag dan nog zelf bedenken welke versie (de reguliere, de Slim- of de Pro-variant). Welke console je ook koopt, ze zijn nu goedkoper dan de goedkoopste pc-opties voor zowel de Oculus Rift als de HTC Vive. Dit zijn de minimale specs voor de laptop waar je de virtual reality-bril op aan gaat sluiten. Hoe beter je specs zijn, hoe beter je ervaring ook zal zijn.

 • Intel Core i7-6700HK-processor
 • 8GB aan werkgeheugen
 • Nvidia GeForce GTX 970 (graphicskaart)
 • Twee usb 3.0-poorten
 • Hdmi 1.4
 • Een 1920 x 1080 pixels display
 • Windows 7 of nieuwer

Onlangs heeft Oculus bekendgemaakt dat ook minder krachtige pc's en laptops de bril voortaan kunnen ondersteunen. De nieuwe minimale specs voor die bril zijn als volgt. Nog steeds is de goedkoopste pc-optie dan duurder dan een PlayStation 4 (Pro).

 • Intel Core i3-6100- of AMD FX 3450-processor
 • 8GB aan werkgeheugen
 • Nvidia GeForce GTX 960 of AMD Radeon RX 470 (graphicskaart)
 • Twee usb 3.0-poorten
 • Hdmi 1.4
 • Een 1920 x 1080 pixels display
 • Windows 8 of nieuwer

De minimale specs voor de pc waar je de HTC Vive op aansluit, vind je hieronder.

 • Intel Core i5 4590- of AMD FX 8350-processor
 • 4GB aan werkgeheugen
 • Hdmi 1.4 of DisplayPort 1.2
 • Usb 2.0-poort
 • Windows 7

playstation-vr-foto-4

Games en apps

Momenteel beschikt de HTC Vive over meer dan zeshonderd virtual reality-titels. Dat is nog een aantal. Wanneer je die titels opzoekt, dan merk je dat het gros daarvan demo's zijn waar je weinig tijd aan zult spenderen. Oculus Rift biedt op dit moment zo'n honderd (volledige) titels aan en probeert voor het einde van het jaar nog eens voor vijftig games te zorgen. De PlayStation VR is gelanceerd met dertig verschillende spellen en heeft er ook nog een hoop op komst, voornamelijk van grote ontwikkelaars. De Rift is hier echter de winnaar.

De grenzen

Omdat je kunt rondlopen met de HTC Vive op, is er ook een systeem die tijdens het spel bijhoudt wanneer je bijna ergens tegenaan loopt. De kleuren in de game of vr-ervaring veranderen naarmate je dichterbij een object of persoon komt waar je tegenaan kunt lopen. De Oculus Rift heeft zo'n systeem nog niet (nodig), maar werkt daar ondertussen wel aan. De optie is al beschikbaar voor ontwikkelaars. Omdat je moet blijven zitten met de PlayStation VR op, heeft Sony ook helemaal geen grenssysteem nodig. De PSVR heeft er dan ook geen één.

htc-vive-doosinhoud

Motion tracking en controllers

De HTC Vive wordt meteen geleverd met bewegingscontrollers en is in staat de bewegingen van de drager te vertalen naar de virtuele wereld. Op moment van schrijven heeft Oculus Rift de Touch-controllers, eveneens bewegingscontrollers, nog niet uitgebracht, dus daar kunnen we nog niets over zeggen. Wel is het in theorie in staat dat wanneer je drie (in plaats van twee) sensoren in huis plaatst voor de Rift, dat er bijgehouden kan worden waar de drager van de bril zich precies begeeft, waardoor je een vergelijke situatie krijgt als met de HTC Vive.

Sony's PlayStation VR biedt helemaal geen tracking aan in de kamer, maar laat je wel met een gezichtsveld van 100-graden om je heen kijken. Wel beschikt deze virtual reality-bril over de PlayStation Move-controllers, waardoor je meteen aan de slag kunt met de games die deze controllers ondersteunen. Al met al biedt HTC momenteel met de Vive de meest complete ervaring aan als het gaat om bewegingen registeren en vertalen, of je nu zit, staat of loopt en ondertussen de meegeleverde controllers gebruikt. Maar dat mag ook wel na die installatie.

De prijzen

Allemaal leuk en aardig die technische weetjes, maar wat kost het allemaal? De HTC Vive is momenteel de duurste headset, los van de pc die je nodig hebt om hem te kunnen gebruiken. Een los model kost al gauw 960 euro, maar dan kun je wel meteen aan de slag. De Oculus Rift heeft een prijskaartje van 699 euro. Maar daar dien je nog de Touch-controllers bij te kopen, die 199 euro kosten. Dan ben je dus duurder uit, wanneer je optimaal gebruik wil maken van het virtual reality-systeem, want alleen de Xbox One-controller is niet voldoende.

De PlayStation VR is momenteel de goedkoopste optie, en dan tellen we ook hier de kosten voor de PlayStation 4 niet mee (die kost ergens tussen de 250 en 400 euro, afhankelijk van het model). De bril kost 399 euro in Nederland, maar dan ben je er nog niet. Je zult nog extra moeten betalen voor de PlayStation Camera en de PlayStation Move-controllers, wanneer je dat nog niet gedaan had. Een pakket met twee controllers kost ongeveer 75 euro, terwijl de camera los zo'n zestig euro kost. Bovenop die 399 euro, komt dus 135 euro aan extra kosten.

Oculus Rift Ross Martin

Conclusie

Stel dat je helemaal nog niets in huis hebt qua spelcomputer of pc, dan sta je nu voor de keuze: voor welke virtual reality-bril ga je? Dat is, natuurlijk naast de bovenstaande vergelijking, ook afhankelijk van het geld dat je te besteden hebt of eraan wil uitgeven. Zie je het niet zitten om iets van tweeduizend euro uit te geven (want dat kosten een Oculus Rift / HTC Vive met een goede game-pc), dan doe je er goed aan voor de PlayStation VR te gaan. Voor minder dan duizend euro heb je een console, vr-bril, alle benodigdheden en wat games.

De beste ervaring op het gebied van virtual reality krijg je echter met de HTC Vive. Wanneer je kijkt naar de specificaties en wat er allemaal in de doos zit, dan kun je geen andere conclusie trekken. Het is het meest uitgebreide systeem, ook qua het bijhouden en vertalen van je bewegingen (zowel met het lichaam als de handen). Ook heeft dit systeem de beste grensmonitor, ook al hebben die andere systemen die (nog) niet nodig. Wil je de betere vr-games van nú ervaren of ga je voor een gemakkelijk installatieproces, denk dan eens aan de Oculus Rift.

Weet waar je op moet letten

Om het nog gemakkelijker te maken, hebben we eerder al een artikel geschreven over de verschillende virtual reality-brillen en waar je op moet letten wanneer je er eentje wil kopen. Dat artikel vind je hier: Dit moet je weten voordat je een virtual reality-headset koopt.

Meer tips en adviezen

Op onze tips en advies pagina vind je meer tips, achtergronden en adviezen over wearables als smartwatches, virtual reality-gear en fitness trackers.