Onderzoekers van Colombia University zijn erachter gekomen hoe het mogelijk wordt om misselijkheid bij het gebruik van Virtual Reality-brillen tegen te gaan. Om dat te bereiken moet het gezichtsveld verkleind worden, zo heeft de BBC naar buiten gebracht. Uit onderzoek bleek dat gebruikers langer met Virtual Reality bezig bleven als hun gezichtsveld werd beperkt zodra zij zich door een virtuele omgeving bewogen.

Virtual Reality-ziekte voorkomen

Het is geen geheim dat een aantal gebruikers met Virtual Reality last heeft van de zogenoemde Virtual Reality-ziekte. Die klachten ontstonden vooral vanwege het feit dat de omgeving die je in de bril ziet er toch anders uitziet dan hoe je een omgeving in werkelijkheid ziet. De nieuwe techniek met het verkleinen van het gezichtsveld werd door de onderzoekers van Columbia University op dertig vrijwilligers toegepast in twee verschillende sessies. Zodra een gebruiker zich door de wereld beweegt, wordt het gezichtsveld beperkt. Zodra hij weer ontspant, verbreedt het gezichtsveld zich weer.

Steven Feiner, een van de professoren aan Columbia University, had zelf ook last van de Virtual Reality-ziekte. Daardoor worden mensen bijvoorbeeld misselijk bij het gebruik van Virtual Reality en kunnen ze hevig gaan transpireren. Ook kan het zorgen voor vermoeidheid en desoriëntatie. "Het is cruciaal dat zowel de ervaring als de comfort interessant is en we denken dat we een manier gevonden hebben", aldus de woorden van Feiner.