Als er weer een nieuwe editie van de Microsoft HoloLens uitkomt, zal die gebruik maken van de Mixed Reality Cloud. Microsoft heeft dat concept bedacht voor het zware rekenwerk dat nodig is voor mixedrealitytoepassingen. Daarmee kunnen apparaten wat lichter gemaakt worden en tegelijk meer toepassingen draaien.

HoloLens in de cloud

De volgende versie van de HoloLens komt naar het schijnt in de loop van 2019 uit op de markt. Waar de eerste versie vooral op zichzelf functioneert, krijgt de opvolger een speciale ai-processor. Dat meldt Alex Kipman, topman die werkte aan het apparaat. Volgens Kipman is de cloud een van de vereisten voor kunstmatige intelligentie.

In zijn blog op LinkedIn schrijft Kipman dat “cloud-AI vandaag de dag al wordt gebruikt voor het begrijpen van fysieke objecten. Door dit te combineren met mixed reality, kunnen we consistente mixedrealityervaringen naar mensen, plekken en dingen brengen.” De volgende versie van de AR-bril van Microsoft beschikt dus over de mogelijkheid om hier gebruik van te maken.

Dat is mooi, want de huidige versie die verkrijgbaar is, steunt nog op de ingebouwde processor voor alle rekenkracht. Die is daardoor relatief beperkt, waardoor er minder mogelijk is. In de volgende versie is er dus een ai-coprocessor ingebouwd, maar ook de mogelijkheid om bepaalde rekentaken door te sturen naar de cloud.
Wat is er al bekend?

Er is nog niet veel bekend over de nieuwe HoloLens. We weten dat er meer AI-ondersteuning komt, en dat de AR-headset een betere processor krijgt. Daardoor zou er meer mogelijk moeten worden, maar hoeveel meer is moeilijk te zeggen. Dat hangt ook af van het gezichtsveld dat de headset ondersteunt.

Kipman laat in zijn blog enkel nog weten dat er binnenkort meer nieuws komt. “Er is de komende maanden heel wat meer om te delen”, concludeert hij zijn post van vandaag. Als er extra nieuws is, melden we dat uiteraard op deze site.