Iedereen heeft de mond vol van de smartwatches die dit jaar de show moeten gaan stelen, van de Apple Watch en de Asus ZenWatch die (eindelijk) naar Nederland komt tot de Pebble die met zijn nieuwste productlijn van smartwatches wederom de records op Kickstarter heeft weten te breken. Maar, waar moet je als consument nu eigenlijk op letten voordat je overgaat tot de aankoop van zo'n slim horloge, een smartwatch?

Android, iOS of universeel?

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken heeft te maken met de mate van integratie die je van je horloge en je smartphone verwacht. Zowel Android als Apple heeft eigen productlijnen op de markt of in de pijplijn en natuurlijk zijn daar de integraties en mogelijkheden het grootste. Maar dat wil niet zeggen dat de producten per definitie niet met elkaar werken, of gaan werken. Zo lijkt het erop dat Google werkt aan een app die iOS-gebruikers kunnen installeren om zo, beperkte, functionaliteit te kunnen halen uit een klokje met Android Wear. Apple heeft tot nu toe nog geen indicatie getoond integratie met Android mogelijk te maken.

Withings-Activité-Pop-horloge-1

De universele opties die er op de markt zijn maken gebruik van de de standaard notificatiemogelijkheden van Android en iOS. Horloges zoals de Pebble, de Basis Peak (review) en opties van onder andere Huawei en Alcatel werken op deze manier. Vaak hebben de horloges een eigen app die dan zowel op Android en iOS beschikbaar is om bepaalde integraties mogelijk te maken. In combinatie met de bestaande infrastructuur op notificatiegebied zijn ook deze horloges zonder meer als slim en handig aan te merken.

Wil je het wel iedere dag dragen?

Misschien is dit nog wel het allerbelangrijkste, en voor de hand liggende, punt dat we kunnen maken in dit artikel. Je moet een horloge wel mooi vinden, en je er niet voor schamen om hem te dragen. Natuurlijk is het een afweging tussen functionaliteit en design, en kan je voor een uitgebreide fitness tracker met horloge-functie gaan terwijl je deze niet perse het allermooiste vindt, maar in het algemeen moet je goed in je achterhoofd houden dat een slimme wearable een dom ding is op de momenten dat je hem niet draagt.

Binnen de Android Wear klokjes is op dit moment de meeste keus, daarna komen de universele systemen. Apple heeft met zijn Apple Watch veel keuze binnen de productlijn, maar uiteindelijk is het wel een overkoepelend design dat je wel of niet aanspreekt. Zo kan je bijvoorbeeld wel kiezen uit ronde horloges bij Android maar is een Apple Watch op dit moment sowieso vierkant met afgeronde hoeken.

Welke sensoren zijn het belangrijkst?

Bij de vraag of je het horloge wel ieder dag wilt (of ambieert te) dragen is het natuurlijk erg belangrijk om te overwegen wat je met of van het horloge wilt. Ik heb een tijd lang de Basis Peak gedragen omdat ik een goed en zo volledig overzicht wenste van mijn dagelijkse calorieverbranding, een uitgesproken fitness-doel. Daar wilde ik, op papier, best een paar designelementen voor opgeven of bedekken met de mantel der liefde. Nu is de Basis Peak niet eens een heel erg lelijk horloge en voelde ik me niet opgelaten om hem all day, every day om te hebben, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Natuurlijk zijn er ook horloges van Garmin en TomTom die zonder meer slim te noemen zijn, maar gewoonweg niet bedoeld of ontworpen zijn om iedere dag gedragen te worden.

Basis-Peak-review-smartwatch-gebruik

Zoals altijd is er ook hier weer een compromis mogelijk, zo hebben verschillende smartwatches wel degelijk verschillende sensoren aan boord waardoor verschillende gezondheidsvariabelen bijgehouden kunnen worden. En er zijn ook ook een hoop fitness trackers die beperkte notificatiemogelijkheden hebben. Meer over de sensoren die je in smartwatches en fitness trackers terugvindt lees je in ons artikel over wat een fitness tracker is.

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.