Bitwalking is een app die op een smartphone geïnstalleerd kan worden, waarna voor elke stap wordt betaald in een eigen muntsoort: de bitdollar. Voor elke tienduizend stappen wordt één bitwalkingdollar uitgekeerd.

Lopen voor dollars

Dat geld wordt opgespaard in de Bitwalking-app, waar het kan worden ingewisseld tegen echte aankopen. Op deze manier probeert Bitwalking iedereen aan het wandelen te krijgen. Dat wandelen gezond is en dat iedereen eigenlijk elke dag tienduizend stappen moet zetten, weet iedereen, maar weinigen komen er echt aan toe. Bitwalking zet nu geld in om mensen aan een gezonde beweging te helpen.

BW$ is echt geld

Dat geld, de bitwalkingdollar (BW$), is echt geld. De enige beperking is dat het alleen kan worden gebruikt in de shop die in de app zit. BW$ kunnen worden uitgewisseld met andere bitwalkers. Elke stap telt mee, en het telt op; heb je gisteren 3000 stappen gezet en vandaag 7000, dan heb je weer een bitdollar verdiend.

Advertenties

Bitwalking geeft natuurlijk niet voor niets geld weg. Het is de bedoeling dat winkeliers en bedrijven in de app gaan adverteren, en mogelijk de bitwalker erop attenderen als ze een winkel voorbijkomen waar een leuke aanbieding loopt die met bitdollars kan worden afgerekend.

Malawi

Het bedrijf achter Bitwalking heeft dit al op beperkte schaal uitgerold in Malawi. In dit straatarme Afrikaanse land helpt Bitwalking mensen zo aan een klein inkomen. Getracht wordt om rondom 'Bitwalking hubs' rondom de bitdollar een alternatieve economie op te zetten.

Invite-systeem

Bitwalking is nog in het beginstadium. Wie de gratis app wil installeren, moet zich op de website van Bitwalking aanmelden voor een invite. Die uitnodigingen worden nog spaarzaam verspreid.