Vakanties, de beste tijd om even helemaal te ontpluggen. Daar hoort ook zo min mogelijk elektronica bij, en dus geen smartwatch. Toch heb ik op mijn vakantie naar Rome mijn LG G Watch R meegenomen, en was positief verrast door de diverse nuttige toepassingen.

Toerist met smartwatch

Dit jaar was de bestemming Rome, en veranderde ik in een toerist met smartwatch. Onmiddellijk ondervond ik een paar algemene voordelen van een smartwatch op vakantie. Ten eerste hoef je je smartphone minder tevoorschijn te halen, waarmee je batterij van je smartphone wordt gespaard. Ook ben je minder gevoelig voor zakkenrollers. Als je zuinig bent op je smartphone is dit een groot voordeel.

De reis zelf

Ook op reis zelf bewees Android Wear zijn nut. Via KLM vloog ik naar Rome en weer terug. Er is een app van KLM voor Android Wear gemaakt, waarmee je makkelijk informatie over je vlucht kan zien. Zo kan je makkelijk zien hoe laat het is, over hoeveel minuten je vlucht vertrekt, wat de bestemming is, welke stoel je hebt, bij welke gate je moet zijn, en hoe laat het boarden begint. KLM is gelukkig zo slim geweest om voor al deze schermen een always-on modus in de app te bouwen, zodat ik mijn G Watch R geneens uit stand-by hoefde te halen. Dit is te zien op het meest linker horloge. Daarnaast verscheen ook mijn boardingspass op m’n horloge. Deze kwam van pas bij het inchecken van de bagage en door de poortjes naar de douane toe.

android wear klm app

Bovendien zijn er nog enkele leuke mogelijkheden met Android Wear. Zo kan je via GPS inzien hoe hard het vliegtuig vloog en was de luchtdruk ook te bepalen, zoals op onderstaande afbeeldingen te zien is. Niet bepaald nuttig, wel erg grappig.

android wear vliegtuig

Op bestemming

Een smartwatch is ideaal voor navigatie omdat je instructies op je pols ontvangt. Zeker in een drukke stad als Rome is dit handig. In Rome is het openbaar vervoer de beste manier om je door de stad heen te bewegen. Daarvoor kan je het beste de app Citymapper gebruiken. Citymapper heeft voor een beperkt aantal steden het complete OV in kaart gebracht, inclusief alternatieven zoals Uber. Er is zelfs real-time tracking van bepaalde bussen aanwezig, zodat je meteen kan zien of je nog wat langer moet wachten.

Citymapper maakt van het begin tot eind een complete route hoe je van A naar B kan komen. Voor elke stap van je reis wordt er een nieuw scherm op je horloge aangemaakt. Eerst wordt uitgelegd hoe je naar de halte kan komen, daarna hoe lang je moet wachten op welk vervoer en wanneer de volgende bus of tram gaat, vervolgens hoeveel haltes je moet meerijden, en ten slotte hoe je moet lopen naar je eindbestemming. Soms gaat het wisselen van stap automatisch, maar meestal moet je dit zelf doen.

Citymapper 2

De handigste feature is het uitstapalarm. Via GPS of mobiel internet word je locatie opgehaald, zodat je kan zien bij welke halte je bent en hoever je eindhalte nog is. In de metro kan je locatie logischerwijze niet worden bepaald, dan wordt er van tijd uitgegaan om te bepalen wanneer je eruit moet. Is het eenmaal zover, dan begint je horloge te trillen en krijg je een melding te zien. Ook Citymapper heeft voor alle schermen een always-on modus voor energiebesparing, zoals hieronder ook te zien is.

citymapper Android Wear

Tijdens het lopen naar de halte krijg je helaas geen navigatie, hiervoor gebruikte ik Google Maps. Dit was de laatste app die ik veel heb gebruikt op vakantie. Start de navigatie op je smartphone en je krijgt automatisch de route op je horloge. Open vervolgens het volledige scherm en je krijgt bij elke instructie een korte trilling te voelen. Tussen metrostations en bezienswaardigheden was Google Maps op m’n horloge mijn beste vriend.

Android Wear Google Maps

Niet handig?

Een smartwatch op vakantie kan ook minder handig zijn. Ten eerste ben je in het buitenland, waar je over het algemeen minder goed internet hebt. Hierdoor krijg je minder meldingen op je telefoon, en dus ook op je smartwatch. Dit beperkt het nut van een smartwatch. Gelukkig is mobiel internet in de EU sinds dit jaar vrij goedkoop, en verdwijnen volgend jaar de roamingkosten in zijn geheel. Hierdoor kan je bijna altijd internet gebruiken als je het nodig hebt.

Daarnaast moet je bijna elke dag je smartwatch opladen, wat voor mensen een gedoe kan zijn. De accu van mijn LG G Watch R is prima en ik heb nooit op de accuduur hoeven te letten: zelfs bij een lange dag met meerdere uren navigatie ingeschakeld, had ik minimaal 20% over aan het einde van de dag. Doe je het rustiger aan, dan kom je prima twee dagen door, zelfs met het scherm altijd aan. Een ander nadeel is de leesbaarheid in de zon, deze is namelijk niet erg goed te noemen. Dit is niet handig in de felle zon, zeker niet met een zonnebril op. Gelukkig kan je met drie klikken op de homebutton de “helderheid optimaliseren” waardoor je scherm tijdelijk even heel fel wordt. Voor langer gebruik is het aan te raden het scherm op zijn felste stand te zetten. Het scherm is dan zelfs in de zon nog prima leesbaar.

helderheid aanpassen android wear

Voor veel mensen kunnen deze redenen genoeg zijn om hun smartwatch thuis te laten. De nadelen van een Android Wear smarwatch wegen wat mij betreft niet op tegen de voordelen. Ik weet in ieder geval zeker wat volgend jaar op vakantie om m’n pols zit!

Meer informatie

Wil je meer informatie over Android Wear, check dan vooral onze 5 tips en trics over Android Wear. Ook hebben we uitgelegd hoe je kan bellen en sms'en met Android Wear. Je kan Android Wear ook in combinatie met een iPhone gebruiken, waar we ook een uitgebreid artikel over hebben.