Net als wearable is de term fitness tracker er eentje die je steeds vaker tegen zult komen, en niet alleen op deze site. Het zijn de fitness trackers die de laatste jaren de meeste bekendheid hebben verworven binnen de categorie wearables, met bedrijven als Nike, Fitbit en Jawbone als grote aandrijvers.

In de definitie die wij aanhouden valt de fitness tracker onder de algemenere verzamelnaam wearable. Lees meer over de de andere proxductcategoriëen die ook onder die paraplu vallen in ons Wat is een Wearable? artikel uit het Tips & Advies archief.

De fitness tracker in het algemeen

In zijn simpelste en meest bekende vorm is de fitness tracker een stappenteller, die al dan niet met andere sensoren gecombineerd wordt om net wat meer dan het aantal stappen te tellen. Sensoren zoals een gyroscoop zijn relatief gebruikelijk binnen de categorie om intensiviteit van een activiteit te meten. Bijna alle 'goede' fitness trackers zijn voorzien van een app die de verzamelde data interpreteert en vertaalt naar grafieken, overzichten en tips. Deze categorie is ook zeker niet vreemd van een beetje gamification, en dus zul je bij de meeste apps zaken als badges en stickers kunnen verdienen die je belonen voor een gezonde en actieve levensstijl.

In het algemeen genomen komen fitness trackers in een van de drie volgende vormen:

 1. Als onderdeel van een horloge/smartwatch
 2. Als armband
 3. Als clip die je aan je broek, schoen of ander kledingstuk draagt

Natuurlijk zijn niet alle trackers gelijk en is het vooral het aantal en type sensoren een belangrijke differentiator. De volgende sensoren zien we regelmatig terug in een de meeste populaire fitness trackers:

 • Stappenteller
 • Gyroscoop
 • Hartslagmeter

  • Constante monitoring
  • Snap-shot monitoring (per tijdinterval of alleen tijdens sport-activiteit)

 • Weerstand (impedance) meters: Vooral voor samenstelling lichaam in kaart te brengen (vet, spieren, vocht)
 • Temperatuur
 • Zweet

Aan het eind van de dag is het vooral een app op je smartphone die de data binnenhaalt die je fitness tracker heeft verzameld om daar dan via algoritmes iets 'van te maken'. Dit vertaalt zich bij de meeste apps op dit moment in overzichten en grafieken waarin je kan aflezen hoe actief je bent geweest in de afgelopen tijd, en hoeveel calorieën die activiteiten hebben verbrand. Het lijken vooral de calorieën te zijn die de gemoederen het meeste bezighouden, niet heel opvallend natuurlijk voor een fitness trackers. Alle sensoren en informatie die je als gebruiker (al dan niet handmatig) invoert dienen het doel van een zo'n accuraat mogelijke meting van calorieverbranding.

Nike-Fuelband

Bijkomend zijn er natuurlijk nog meer zaken die de meeste fitness trackers voor je inzichtelijk proberen te maken. In een lijstje zien de meest voorkomende activiteiten die in kaart gebracht kunnen worden er als volgt uit:

 • Gewandelde stappen
 • Hardlopen
 • Fietsen
 • Zwemmen (relatief zeldzaam)
 • Slaap

  • Diepe en lichte slaap
  • REM slaap (relatief zeldzaam)

Daarnaast zijn er vaak zaken die via andere producten van (vaak dezelfde fabrikanten) gecombineerd worden in de betreffende apps om een zo'n volledig mogelijk beeld te geven. Denk hierbij aan gewicht, bloeddruk en zelfs eetpatronen door integratie met een populaire diensten zoals Loseit en MyFitnessPal, of informatie die je in de app zelf invult (Jawbone).

Jawbone-fitness-tracker

Het laatste jaar is er een kentering gaande op de markt van de fitness trackers. Waar interpretatie van data nog steeds voornamelijk via geheime en gesloten algoritmes gaat is de verzamelde data wel een beetje zijn weg naar vrijheid aan het vinden. Verantwoordelijk hiervoor zijn Apple en Google, die beiden een eigen platform/verzamelplek hebben gemaakt waar je gezondheidsgerelateerde data kan verzamelen, respectievelijk Apple HealthKit en Google Fit. Beide platformen zullen we op termijn uitgebreid in kaart brengen. Gebruikers hebben al snel hun wil om integratie met deze platformen doen gelden en het is eerder een uitzondering dan regel als een platform niet integreert met Apple Health en Google Fit. Op dit moment is een van de populairste fabrikanten, Fitbit, overigens wel één van de bedrijven die de boot afhoudt. Gelukkig zijn er doorgans wel omwegen om je data alsnog te kunnen gebruiken, zoals je kan lezen in het artikel Data uit Fitbit importeren in de iOS gezondheids app.

Populaire en bekende fitness trackers

De meest populaire en bekende fabrikanten en hun fitness trackers zijn:

In de besprekingen van de wearables hier op de website zullen we proberen zo consistent mogelijk te zijn met de termen die we gebruiken, al zijn er vaak ruime overlappingen tussen bijvoorbeeld de fitness tracker en smartwatche (zo kan je bijvoorbeeld de Microsoft Band en Basis Peak zowel als smartwatch en fitness tracker bestempelen).

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.