Apple heeft tijdens WWDC16 in San Francisco het een en ander naar buiten gebracht wat betreft de nieuwste versie van watchOS. Met watchOS 3 komt het populaire bedrijf met een aantal ideale functies waardoor het makkelijker wordt om gebruik te maken van de Apple smartwatch.

Apps sneller geopend

Bij het verzinnen van betere functies voor de smartwatch heeft Apple zich vooral gericht op de performance. Zo wilde het bedrijf onder andere bereiken dat de apps gelijk zouden reageren. Waar je voorheen nog een aantal seconden moest wachten voordat de app werd geopend, verschijnt de applicatie met watchOS 3 enorm snel op het scherm zodra je hem aanklikt. Ook worden die apps op de achtergrond geüpdatet. Daarnaast zijn de apps ook makkelijker te openen. Zo hoef je alleen op de rechterknop te drukken op de smartwatch om je apps te zien en kun je er vervolgens gewoon doorheen scrollen door te swipen.

Control Center op smartwatch

De smartwatch zal in watchOS 3 ook voorzien worden van een makkelijk te vinden Control Center. Net zoals bij de iOS-apparaten hoef je vanaf de nieuwe update alleen nog op het scherm naar boven te swipen. Op dat moment wordt het Control Center geopend op de smartwatch. Dat geeft watchOS dus ook een herkenbaar gezicht.

Apple-WatchOS-3-2

Sneller reageren met watchOS 3

Tijdens WWDC16 werd ook bekend dat het makkelijker wordt om te reageren op berichten. Ook zal dat een stuk sneller gaan. Je krijgt namelijk een aantal slimme reacties waaruit je kunt kiezen. Mocht het ideale antwoord daar niet tussen staan, dan kun je gebruik maken van Scribble. Scribble houdt in dat je met je vinger op het scherm van je smartwatch kunt schrijven. Die tekst wordt vervolgens automatisch omgezet in getypte tekst.

Scribble watchOS 3

Nieuwe watchfaces

Ook kunnen we de nodige nieuwe watchfaces verwachten. Zo kenden we Mickey Mouse natuurlijk al als gezicht, maar binnenkort zou je ook voor Minnie Mouse kunnen kiezen. Die kun je overigens perfect aan je eigen stijl aanpassen, omdat je uit verschillende kleuren kunt kiezen. Ook komt er een Activity watchface in verschillende versies, zodat je in één oogopslag je vooruitgang kunt zien. Daarbij zijn de watchfaces ook makkelijker te vinden en te gebruiken. Zo hoef je alleen over je scherm te swipen om hem te wisselen.

SOS button

De Apple smartwatch is binnenkort ook ideaal te gebruiken in noodgevallen. Mocht je de sidebutton op de watch drie seconden ingedrukt houden, dan wordt automatisch het alarmnummer gebeld. Tevens komt er een Medical ID-sectie op je horloge, zodat je jouw gegevens in kunt vullen en bijvoorbeeld aan kunt geven wat je allergiën zijn.

Activity App

Apple heeft ook de komst van een nieuwe app aangekondigd. Het gaat om de Activity App waarmee het mogelijk wordt om activiteiten te delen. Zo kun je gemotiveerd worden door competitie van familieleden en vrienden. Via de app kun je namelijk de vorderingen van jouw vrienden volgen. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel calorieën zij verbrand hebben op een dag. Via diezelfde app kun je ook direct een message sturen naar jouw vrienden.

Apple-WatchOS-3

Breathe

De Activity App is niet de enige aangekondigde app, ook kunnen we gebruik gaan maken van Breathe. Met die applicatie kun je voortaan geholpen worden met ademhalingsoefeningen. Het is de bedoeling dat je daardoor beter om kunt gaan met stress uit het dagelijks leven. Je kunt zelf instellen hoelang een sessie moet duren. Ook kun je reminders instellen als je dat handig vindt.

Wanneer kunnen we watchOS 3 verwachten?

Het is de bedoeling dat de nieuwste update van watchOS nog dit jaar wordt uitgerold. Apple verwacht watchOS 3 in de herfst naar buiten te brengen. Vanaf dat moment kunnen ook rolstoelgebruikers handig gebruik gaan maken van de app. Er komen namelijk twee speciale apps voor rolstoelgebruikers.