Wie zou er vrijwillig een wearable om zijn pols doen die voortdurend bloeddruppels uit je zuigt? De e-mosquito doet precies dat. Hij is bedoeld voor diabetici, die voortdurend hun bloedsuikerspiegel in de gaten moeten houden.

Bloeddruppel

Aangezien er wereldwijd 371 miljoen diabetici zijn, is dat nogal een markt. Die moeten nu zeer regelmatig een pijnlijke prik in een vinger verdragen om een bloeddruppel te laten onderzoeken.

Onderzoekers van de Universiteit van Calgary in Canada hebben een rudimentaire wearable ontwikkeld die om de pols wordt bevestigd. ‘’De e-mosquito is een niet-belastende, autonoom werkende wearable die door de huid van een diabetespatiënt kan bijten, een bloedmonster neemt, dit analyseert op de aanwezigheid van glucose en het resultaat draadloos naar een verbonden smartphone stuurt”, legt professor Martin Mintchev uit.

Muggenbeet

Op de Canadese universiteit wordt al tien jaar gewerkt aan het project. In 2007 was de wearable nog zo dik als een pakje speelkaarten. Nu is het geëvolueerd tot een horloge-achtige wearable. De prikken die het ding in de huid maakt, zouden niet meer pijn doen dan een muggenbeet (zonder de bult achteraf).

Prototype

Een led-schermpje, batterij en een verwisselbare cartridge voor een naald en een teststrip maken onderdeel uit van de E-mosquito. Hij kan zo worden geprogrammeerd dat de drager nooit meer zal vergeten dat hij zijn bloedsuikergehalte moet meten, want het apparaat doet dat automatisch. Als de smartphone een gevaarlijke waarde registreert, zal die dat via de bijbehorende app luidkeels laten weten.

Het prototype is nog volop in ontwikkeling, maar de Canadese onderzoekers hopen de elektronische polsmug ‘zo snel mogelijk’ op de markt te brengen.