Deze kleine, flexibele wearable is in staat het zweet van een sporter te analyseren, terwijl die in verbinding staat met een smartphone. De wearable ziet eruit als een transparante pleister en kan waarschuwen wanneer de drager water moet drinken.

Deze wearable analyseert het zweet

Binnenkort zou je zomaar een soort transparante pleister op je huid kunnen plakken die je zweet kan analyseren tijdens het sporten. De flexibele wearable staat in verbinding met je smartphone en kan bijvoorbeeld een seintje geven wanneer de drager iets moet drinken, om uitdroging te voorkomen. De patch is getest op 21 gezonde vrijwilligers, waar met succes onder meer de aanwezigheid van glucose, lactaat en chlorideionen is gemeten. Meten via het zweet is op dit moment een onbenutte bron van informatie over het lichaam.

Via deze methode is het tevens mogelijk ziektes op te merken. De speciale sticker is getest met negen gezonde vrijwilligers die binnen aan het fietsen waren (in een gecontroleerde omgeving) en twaalf vrijwilligers die buiten aan het racen waren op de fiets. De informatie die de onderzoekers uit het verzamelde zweet haalden, kwamen nagenoeg overeen met tests die in laboratoria worden gedaan, aldus de onderzoekers. In de toekomst zou de wearable ook gebruikt kunnen worden voor het meten van bijvoorbeeld speeksel.