Wie aan wearables denkt, ziet nu vooral smartwatches en fitnessbandjes voor zich. Dat gaat volgend jaar veranderen. Wearable technologie zal in toenemende mate in kleding worden gestopt, en in hoofdbanden die hersengolven opvangen, om daar iets mee te doen.

Levi's

Van de smartwatches, Fitbit en de Google Glass gaat het naar ingenaaide technologie in allerlei kledingstukken. Google en spijkerbroekenfabrikant Levi's zijn momenteel bezig aan 'connected'  kleding, die een stap verder gaat dan de bandjes die om de pols worden gedragen. Steeds meer technologie wordt in de kleding genaaid, en technische functies zullen worden geintegreerd in normale accessoires, is de voorspelling van Lucie Greene, de directeur van het wereldwijd werkende trendwatchbedrijf JWT Innovation.

Slimme kledingvezels

Greene wijst op wetenschappers die bezig zijn om kleding aan te passen aan het technologische tijdperk. Slimme kledingvezels zijn inmiddels ontworpen, die elektriciteit voor de ingenaaide wearables kunnen opslaan. Op die manier kan die kleding zelfs gaan dienen als powerbank voor een smartphone of een tablet.

Make-up

Wearables zijn ook onderweg naar het make-uptasje van menige vrouw, wordt voorspeld door marktresearchfirma Mintel. Er is al een wearable apparaat bedacht dat de vochtigheidsgraad van de huid kan meten.

Bedrijfsleven

Al die nieuwe toepassingen krijgen ook een nieuw publiek dat interesse krijgt voor wearables. Aaron Miller, analist bij Avaya: ,,Als je denkt dat er nu al een gezonde interesse is voor wearables, zul je helemaal verbaasd staan in 2016. In de komende vier jaar zal de verkoop van wearables verachtvoudigen. Wearables worden bereikbaar gemaakt voor de massa. Ook het bedrijfsleven zal een flink deel van de vraag voor zijn rekening nemen.''

Hersengolven

Naast kleding zijn wetenschappers en bedrijven ook bezig om de kracht van de hersenen te mobiliseren met technologie. Emotiv is een start-up die een helm heeft ontworpen die hersengolven afleest. Deze 'wearable voor het brein' interpreteert de hersengolven, zodat er mentale commando's kunnen worden gegeven en 'verstaan' door de helm. Ook kan het stressniveau van de drager worden gemonitord en kan de helm de drager helpen om beter in zijn vel te zitten en tot betere (werk)prestaties te komen.

Smartphone wordt persoonlijke hub

Bij dat alles ontwikkelt de smartphone zich tot een soort persoonlijke hub voor alle wearables die ermee worden verbonden. De smartphone wordt zo nog belangrijker in ieders leven, is de voorspelling, omdat die nu ook allerlei informatie over onszelf gaat weergeven.

(fotocredit: Forbes)