Er is onderzoek gedaan naar de accuraatheid van de hartslagmeting van populaire wearables. Dit zijn de resultaten van dat onderzoek. De uitkomst zal je misschien niet verrassen. Er komen in elk geval geen Android Wear-smartwatches in het lijstje voor.

Wearables en hartslagmeting

Uit onderzoek van een medisch tijdschrift, genaamd JAMA Cardiology blijkt dat de Apple Watch, de eerste smartwatch van Apple, op dit moment de wearable is met de beste hartslagmeting. Het tijdschrift heeft hiervoor vier populaire wearables gebruikt en getest op vijftig 'gezonde volwassenen'. De proefpersonen werden gevraagd om te lopen en te joggen op een loopband, terwijl ze in de gaten werden gehouden door een electrocardiogram (ook wel ECG genoemd, dit is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier).

Ondertussen droegen de proefpersonen een Apple Watch, Fitbit Charge HR, Mio Alpha of Basis Peak. Helaas is er geen grotere doorsnede genomen van de markt voor wearables. Zowel Android Wear- als Tizen-apparaten werden niet in het onderzoek meegenomen. De Apple Watch liet resultaten zien die voor negentig procent overeenkomen met de ECG, terwijl de andere partijen scoorden met een percentage van om en nabij de tachtig procent. Mocht je dus een wearable voor hartslagmeting zoeken, dan lijkt de Apple Watch een goede keuze.