Wearables doe je om je pols, je trekt ze aan als kledingstuk, maar je slikt ze tenminste niet in. Hoewel. Dat is nu juist wel de bedoeling van Jawbone, producent van fitnessbandjes.

Inslikbare sensor

Alweer een tijdje geleden gaf CEO Hosain Rahman van Jawbone een interview. Hij sprak over inslikbare sensors, die informatie doorgeven aan een verbonden smartphone over bijvoorbeeld de temperatuur van het lichaam, de aanwezigheid - en hoeveelheid - van alcohol in het bloed, en het monitoren van de invloed van ingenomen medicijnen.

Smart home technologie

De technologie waar Rahman aan denkt, gaat verder in de richting van smart home technologie. Zo kan een sensor die de lichaamstemperatuur van binnenuit meet, automatisch de smart thermostaat lager zetten. De alcoholsensor kan de drager waarschuwen dat hij niet achter het stuur moet gaan zitten. Een sensor die van binnenuit het bloed in de gaten houdt, kan informatie doorgeven waardoor de medicatie van een patient wordt aangepast zonder dat daar een bloedafname voor nodig is.

Bloedstroom

Rahman ziet een wereld voor zich waarin mensen sensors gewoonweg inslikken, die vervolgens al dit soort lichaamsinformatie doorgeven naar een verbonden smart device buiten het lichaam. Ze kunnen voortdurend waardevolle informatie doorgeven over het lichaam en het bloed, zeker als de sensors in de bloedstroom aanwezig blijven.

Bluetooth-pleister

Er is overigens in de vorm van de Proteus Ingestible Sensor al enkele jaren een inslikbare sensor beschikbaar, die in Amerika reeds is goedgekeurd door de overheid. Van binnenuit legt deze sensor informatie vast over medicijninname, telt het de stappen, de kwaliteit van de slaap en de hartslag. De sensor communiceert met de buitenwereld via een pleister op de borst. Die kan de informatie weer doorgeleiden naar een smartphone via bluetooth.

Het valt te verwachten dat er meer van deze hapklare 'wearables' op de markt komen. De afbeelding boven dit artikel is overigens een inslikbare thermometer, die ook al enkele jaren op de markt is.