Dragers van wearables, in het bijzonder fitnesstrackers, zien hun ziekteverzuim gemiddeld met 44 procent dalen. Dat blijkt uit een groot en langdurig onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Fitnesstracker

Voor het onderzoek is een groep dragers van wearables drie jaar lang gevolgd. Ze zijn daadwerkelijk minder ziek, en zij melden dat dit te danken is aan hun fitnesstracker die ze ervan bewust maakt dat ze meer moeten bewegen. De dragers van fitnesstrackers voelen zich zelfs zo geweldig, dat 56 procent van hen zegt te hopen dat hun leven dankzij het polsapparaatje met tien jaar verlengd zal worden. Dat heeft vooral te maken met de hartmonitoring van veel wearables.

Volksgezondheid

Nog meer cijfers uit het Amerikaanse onderzoek. Experts vermoeden dat wearables de kosten van de hele volksgezondheid in het land met zo'n 200 miljard dollar kunnen verlagen. Een aanvullend onderzoek van een verzekeringsmaatschappij onder zijn eigen werknemers, bewijst dit ook. Deze wearable-gebruikers besparen jaarlijks 18 procent op ziekteverzuim.

Gewicht verliezen en gezonder leven

De meeste Amerikanen zijn een fitnesstracker gaan dragen om gewicht te verliezen en om er een gezondere levensstijl op na te houden. Voor de studie van de verzekeringsmaatschappij zijn ook fabrieksdirecteuren in de gezondheidsbranche naar hun mening gevraagd. Bijna tweederde van hen verwacht dat wearables binnen twee jaar breed geaccepteerd (en gedragen) worden, omdat ze handig zijn; sportprestaties kunnen zo via en premieverlaging worden beloond en doordat de dragers van een fitnesstracker voortdurend aan hun gezondheid worden herinnerd, zullen zij ongezonde leefgewoonten als vanzelf afzweren. Dat leidt op termijn tot grote besparingen op de gezondheidszorg.

De onderzoekers verwachten dat in 2020 de markt voor wearables 411 miljoen exemplaren zal omvatten.