YouTube heeft een nieuw videoformaat geïntroduceerd: video's in 180 graden. Zo hoef je niet te missen wat er achter je gebeurt. De videostreamingdienst noemt het nieuwe videoformaat VR180. Je kunt deze video's met een vr-bril bekijken.

YouTube-video's in 180 graden: VR180

YouTube heeft een nieuw videoformaat geïntroduceerd, dat het bedrijf VR180 noemt. In feite krijg je video's te zien die je in 180 graden kunt bekijken, in plaats van 360 graden. Zo hoef je dus niet meer te missen wat er achter je gebeurt. Dit heeft ook als bijkomstig voordeel dat bepaalde video's goedkoper te produceren zullen zijn, omdat videomakers dus niet altijd hoeven te investeren in dure camera's die in 360 graden opnemen, wanneer in feite maar de helft daarvan nodig is. Dit lijkt dus een win-win-situatie te zijn voor iedereen.

Deze video's zijn te bekijken in de Google Cardboard- en Daydream-headsets, bijvoorbeeld. Je kunt nog altijd je hoofd bewegen om meer van de omgeving mee te krijgen, maar hoeft je dus niet meer helemaal om te draaien. In tegenstelling tot 360-graden-video's ogen de VR180-video's normaal op desktop en smart devices. Maar wanneer je je smartphone dus in een vr-bril stopt, dan kun je dus alle kanten op kijken. VR180 kan ook als live video worden uitgezonden. Populaire videobewerkingssoftware voegen snel ondersteuning toe voor het formaat.

Verder werkt Google samen met andere fabrikanten voor de nodige hardware. Onder meer Lenovo en LG zullen camera's gaan maken die video in 180 graden kunnen opnemen.