Zenimax won onlangs een rechtszaak tegen Oculus over inbreuk op auteursrechten. Nu heeft het bedrijf besloten een nieuwe zaak te beginnen tegen Samsung. Dat heeft bij de ontwikkeling van zijn Gear VR-headset gebruikgemaakt van een code ontwikkeld door Oculus. Die code is volgens Zenimax op onrechtmatige wijze verkregen en maakt gebruik van de Zenimax-technologie.

Auteursrechtschending

In de dagvaarding staan een aantal beschuldigingen. Zenimax stelt dat Samsung “auteursrechtschending” gepleegd heeft en “bedrijfsgeheimen gebruikt heeft”. Daarom eist het niet alleen een schadevergoeding, maar ook een deel van de winst die Samsung maakte met de Gear VR, en rente over misgelopen omzet.

De Samsung Gear VR is ontwikkeld met behulp van technologie van Oculus. Zenimax stelt dat die technologie werd verkregen door John Carmack. Carmack werkte lange tijd voor id Software, dat in 2009 overgenomen werd door Zenimax. In juli 2013 besloot men hem te ontslaan, waarna hij kennis en technologie meegenomen zou hebben naar Oculus.

Gegevensdiefstal voor Samsung Gear VR

Zenimax denkt dat John Carmax samen met Matt Hooper bij id Software een “aanvalsplan” opstelde voor mobiele VR, dat ze meenamen naar Oculus. Voor dat plan werd volgens Zenimax technologie gebruikt die het zelf ontwikkeld heeft. In de aanklacht staat dat de Samsung Gear VR-headset inbreuk maakt op patenten van Zenimax, omdat het gebaseerd is op Oculus-software.

In maart kwam Zenimax zelf in opspraak, toen het aangeklaagd werd door Carmack. Hij zei dat het bedrijf hem nog 22,5 miljoen dollar verschuldigd was. Die zaak volgt op een uitspraak in februari, toen een jury in Texas besloot Oculus Zenimax een schadevergoeding van 500 miljoen dollar toe te kennen. Dat kwam omdat Oculus co-oprichter Palmer Lucky zich niet aan een geheimhoudingsplicht hield. Tegelijk oordeelde de jury dat er geen bedrijfsgeheimen gestolen waren.

Zenimax besloot de zaak tegen Samsung door te zetten, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf de technologie van Oculus is blijven gebruiken, ook nadat de jury een oordeel geveld had. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend. De volledige aanklacht is hier te lezen.