Zo ziet een virtual realitybril er in de toekomst uit, volgens Facebook-voorman Mark Zuckerberg. Hij gaf hier vanavond een presentatie over. Virtual en augmented reality zijn de komende tien jaar topprioriteit voor Facebook, meldde hij.

Gewone bril met superkracht

De CEO van Facebook zei dat VR- en AR-brillen er in de toekomst gaan uitzien als gewone brillen. Met bijzondere kunstjes, want via de beelden die voor je ogen worden afgespeeld, kun je contact leggen met mensen over de hele wereld, 360 gradenfilms bekijken en door een virtuele wereld lopen alsof die echt is. Je loopt dan min of meer in je eigen film rond.

Enorme markt voor VR

Analysebureau Digi-Capital heeft voorspeld dat in 2020 virtual en augmented reality goed zijn voor een markt van 120 miljard dollar. Facebook was er vroeg bij. In 2014 heeft het bedrijf voor twee miljard dollar Oculus VR overgenomen. De eerste VR-bril van dit dochterbedrijf, de Oculus Rift, is net geleverd aan de eerste klanten. De Samsung Gear VR is er ook. Deze bril is gebaseerd op de technologie van Oculus. Zuckerberg zei dat virtual reality voor zowel de pc als 'mobiel' prioriteiten zijn voor Facebook.

Oculus Rift

Hij somde op dat Gear VR-gebruikers - en die bril is er nog maar net - reeds twee miljoen uur aan video hebben gekeken, en dat er honderden apps voor de bril beschikbaar zijn. De Oculus Rift, die een completere ervaring biedt, heeft al meer dan vijftig spellen die erop gespeeld kunnen worden, en later dit jaar worden de controllers op de markt gebracht die je in je hand houdt voor nog meer mogelijkheden. Deze controllers bieden interactie, aldus Zuckerberg.

Hij liet een video met apps zien en een demonstratie van de Toy Box voor Oculus. Die laat zien hoe je in dezelfde kamer met een andere Rift-drager virtuele dingen naar elkaar kunt gooien.

Sociale ervaringen

Uiteraard is Facebook als sociaal medium het meest geïnteresseerd in de sociale ervaringen die de virtual en augmented reality-speeltjes aan mensen kunnen bieden. In de toekomst dus met een bril die er normaal uitziet, en dan hoef je niet meer naar een telefoon, pc of televisie te kijken om beelden te zien.

360 graden-camera

Hij noemde een voorbeeld. Door in de vingers te knippen kun je er een foto mee maken en door de handen te 'knijpen'  of juist van elkaar af te bewegen, kun je die foto verkleinen of vergroten. Facebook zet hier de komende tien jaar op in, aldus Zuckerberg. Facebook presenteerde ook een 360 graden-camera die is opengesteld voor verbeteringen door zowel soft- als hardware-ontwikkelaars. Het opensource project is bedoeld om meer 360 graden-content beschikbaar te maken.