d-Koreaanse wetenschappers hebben zonnecellen ontwikkeld die zo dun zijn, dat ze rondom een potlood kunnen worden gewikkeld. Dat biedt grote kansen voor de stroomvoorziening van wearables.

Wearables vreten energie

Zoals bekend vreten wearables nogal wat energie; een smartwatch gaat zelden langer dan een of twee dagen mee, en de beste fitnesstracker komt ongeveer een week op één acculading. Dan moet ook die weer aan de lader.

Superdunne zonnecellen

Nu hebben wetenschappers een vel ontwikkeld met zonnecellen erop dat heel dun en flexibel is. Een micrometer. Dat is vele malen dunner dan een menselijke haar. En honderden keren dunner dan standaard- fotovoltaïsche cellen.

De fotovoltaïsche cellen zijn door de wetenschappers direct op een flexibele ondergrond geplakt onder grote druk en hoge temperatuur.

Smartwatch

Dat levert een heel dun velletje van in totaal 1,4 millimeter dun op, dat overal op kan worden geplakt. Bijvoorbeeld op een wearable. Zo kunnen deze zonnecellen bijvoorbeeld smartwatches, fitnesstrackers of Google Glass-achtige brillen van stroom voorzien.

Wetenschappers zijn al tijden op zoek naar de beste manier om zonne-energie naar draagbare apparaten te brengen, die per slot van rekening een hele tijd zonder stopcontact moeten kunnen werken. Het idee van zeer dunne zonnecellen is niet nieuw, de methode is wel een doorbraak. Nu is het nog de vraag of er een bedrijf komt dat de massaproductie van deze zonnecellen winstgevend weet te maken. Als dat eenmaal zo is, is het een kwestie van tijd voordat de eerste smartwatches ermee worden uitgerust.