Ondanks het feit dat Apple je niet aanraadt de Apple Watch te dragen tijdens het zwemmen, is er toch een zwem-app voor ontwikkeld. De applicatie mag niet in de App Store worden verkocht, omdat het in strijd is met de richtlijnen van een Apple-apparaat.

Eerste zwem-app voor Apple Watch

De Apple Watch heeft een IP X7-certificatie en dat betekent dat je hem best even onder water kan houden, tien meter voor maximaal dertig minuten, maar dat houdt niet in dat het ook echt verstandig is. Apple raadt het je dan ook af te doen. Dat heeft een app-ontwikkelaar er echter niet van weerhouden toch een zwem-app voor het platform uit te brengen. Dit is een port van dezelfde app die eerder al voor Pebble verscheen en hij is dan ook van dezelfde maker. En die kwam nogal een groot verschil tegen tijdens het gebruik.

Daar waar het scherm van de Pebble-smartwatch niet uitgaat totdat de gebruiker daar bewust voor gekozen heeft, doet de Apple Watch dat automatisch om ervoor te zorgen dat de batterij wat langer meegaat. Maar wanneer het scherm uitgaat, dan meet de Apple Watch je data niet meer in real-time. Gelukkig is de app wel in staat om data terug te halen om basis van je activiteiten, maar tijdens het sporten heb je er vrij weinig aan, aangezien je dus niet even snel op het schermpje kunt kijken hoe je ervoor staat.

De zwem-app in kwestie meet hoeveel banen je hebt gezwommen en die data kun je uploaden naar HealthKit. Ook kun je meten hoeveel meter je zwemt en kun je je hartslag in de gaten houden. Maar je kunt de app niet uit de App Store downloaden, omdat het tegen de richtlijnen in gaat van het bedrijf. In die richtlijnen staat namelijk te lezen dat er geen apps in mogen staan die schade kunnen doen aan de hardware. En omdat Apple dus aanraadt niet met de Apple Watch te zwemmen - ondanks de certificatie - kun je de app niet downloaden.