De befaamde Zwitserse horlogefabrikant Tissot heeft op de horlogebeurs Baselworld 2016 een smartwatch laten zien. Het apparaat loopt op een zelfbedacht besturingssysteem.

Titanium en saffierkristal

Zoals het een traditionele horlogemaker betaamt, is er allereerst naar de kwaliteit van het klokje gekeken. De Smart-Touch van Tissot heeft een titanium behuizing, een keramische bezel en een wijzerplaat met saffierkristal als glas. De smartwatch is waterresistent tot 10 bar, zeg maar 100 meter diep. Een kwarts-uurwerk zorgt voor de juiste tijd.

Zonne-energie

De smartwatch kan worden opgeladen door de energie van zonnestralen. Als je het een dag in de zon laat liggen, laadt het zichzelf volledig op. Hoe dat precies werkt voor de slimme functies die dit horloge ook nog biedt, en die meer energie vergen dan traditionele tijdweergave, is op Baselworld 2016 niet helemaal helder geworden.

Weer en gps

Het horloge mag een smartwatch genoemd worden omdat Tissot er allerlei functies aan heeft toegevoegd die we al van smartphones kennen. Behalve een kompas, barometer, thermometer, hoogtemeter enzovoorts, zit er meer in. Als de Tissot Smart Touch wordt verbonden met een smartphone, gaat er een nieuwe wereld open voor de drager, met automatische tijdsynchronisatie, weer-updates, een makkelijke manier om het horloge via de smartphone in te stellen, en gps. Je kunt in je smartphone een bestemming instellen. De grote wijzer vertelt je steeds waar je heen moet.

Find-it tag

Er worden ook accessoires meegeleverd die 'connected'  zijn met het horloge, inclusief een 'find-it tag' om de smartwatch terug te vinden als hij kwijt is. Een weerstation wordt ook bijgeleverd.

900 euro

De Smart Touch-horloges van Tissot gaan zo'n 900 euro kosten. Ergens in de tweede helft van dit jaar wordt de nieuwe smartwatch naar de winkels gebracht.